Technology

12_lg-optimus_420
Forrás: -

Okostelefonok a jövőben

Négy-öt évvel ezelőtt még ritkaság volt az okostelefon, mostanra viszont egyes felmérések szerint Magyarországon is minden harmadik ember ilyet használ. Egyes korcsoportokban az „okosság” penetrációja 60 százalék fölötti.

Egyre fontosabbá válik az okostelefonunk. Ezen olvassuk el a leveleket, híreket, használjuk naptárként, fényképezőgépként, segít a tájékozódásban, a közösségi oldalakon azonnal megoszthatjuk képeinket, aktuális tevékenységünket, sokan a mindennapi munkájukat is el tudják végezni vele. Már jelenleg is elérhetők olyan technológiák, amelyekkel az okos eszköz személyes jelentősége még tovább nő:

– nfc segítségével mobiltelefonunkat használhatjuk bankkártyaként a bolti PayPass termináloknál;

– 4g (100 Mbit/másodperc) révén olcsóbb és jó minőségű voip alapú hívásokat kezdeményezhetünk. A videotelefonálás is elérhető a készülékek egy részén, akár 3g-s hálózaton is, de a megbízható és élvezhető kamerás kommunikációt ez a sávszélesség hozhatja el;

– a felhőtechnológia elterjedésének segítségével nem (csak) a készülékünkön tároljuk adatainkat, hanem egy biztonságos szerveren, bárhonnan elérhetően.

 


 

 

Formai evolúció

A készülékek mérete az utóbbi években jellemzően nő. A napokban jelent meg egy új fogalom: a „phablet” névvel a tablet méretű, 5”-es vagy nagyobb képernyőjű telefonokat illetik. Formai áttörés lesz, amikor az okostelefon ki fog lépni a síkból: néhány cég már be is mutatott hajlékony kijelzős prototípusokat. A hajlítható kialakítás révén akár karperecként vagy óraként is felbukkanhatnak a viselhető okoskészülékek. Csökken a súlyuk, a vékonyabb kialakítás a strapabíróság felé mutat.

Még mindig sokan használunk több eszközt hasonló célra, adatainkat folyamatosan szinkronizáljuk köztük, általában valamilyen felhőszolgáltatás segítségével. A differenciálás legfőbb oka, hogy meglevő céleszközeink nem nyújtanak minden szükséges szolgáltatást.

Több, tabletbe dokkolható vagy nagyobb kijelzőhöz és billentyűzethez kapcsolható okostelefon is megjelent: Asus PadFone2 (Android), NexCrea NexPhone (Ubuntu). Ezekkel kényelmesebb a böngészés, futtathatunk irodai alkalmazásokat (már amelyek a platformon elérhetők…), nézhetünk filmeket, vagy éppen Skype-olhatunk.

 

Vissza a jövőbe

Néhány izgalmasabb fejlődési irány:

– a teljes mértékben hangutasításokkal vezérelhető telefon, értelmezi a beszédet, választ pedig hang vagy képi úton ad;

– a tévé és a hangfalak után a világítás és a fűtés jön; gyakorlatilag az egész házat egyetlen eszközröl (is) lehet vezérelni. Ezek a megoldások várhatóan olcsóbbak lesznek, így jobban elterjednek;

– terjed a kiterjesztett valóság (augmented reality vagy ar), ahol a szemünk által látható világ lebegő szöveggel, szimbólumokkal és 3d-s képekkel bővül, hogy informatívabb vagy épp szórakoztatóbb legyen. Várjuk a Google Glasst!

– eljátszhatunk a gondolattal, hogy képesek lesznek-e az okostelefonok 3d hologramok megjelenítésére. Lesz-e igény ilyen fejlesztésekre, vagy a kézi eszközök megmaradnak a tenyér határain belül?

Bizony, a 10–15 évvel ezelőtti sci-fi filmekben látottak egy része már elérhető. Képzeljük nyugodtan magunk elé a jövő okostelefonjait. Megvalósulhatnak. Nem a technológia gyengesége, hanem a folyamatok iránya határozza majd meg a valóságot.