Technology

A nyílt dokumentumformátumot ajánlja az ODFA

Az amerikai szoftvercégekkel kötött stratégiai megállapodások nemzetbiztonsági veszélyeire hivatkozva a nyílt dokumentumformátum alkalmazását javasolja a miniszterelnöknek írt nyílt levelében az ODFA Magyarország szövetség.

A szervezet levelében hangsúlyozza, hogy az ODF (Open Document Format) nyílt dokumentumformátum közigazgatási alkalmazása az alacsonyabb költségek mellett biztonsági előnyökkel is jár, ezért ajánlatos lenne haladéktalanul felülvizsgálni a közigazgatás informatikai beszerzési és üzemeltetési gyakorlatát.

Az ODFA annak a meggyőződésének ad hangot, hogy amint azt a Snowden-ügy legutóbb egyértelművé tette, "az érintett szoftvergyártók és hazai szállítóik nem képesek garantálni a termékeik által kezelt adatok biztonságát, azok tehát nem felelnek meg a legalapvetőbb nemzetbiztonsági követelményeknek sem".

A levélben a szervezet rámutat, hogy az EU 2002 óta ajánlja a nyílt szabványok és nyílt formátumok alkalmazását a közigazgatásban és azóta az országok többsége komoly erőfeszítéseket tett az "informatikai függőség felszámolására".