Technology

23_Dell_Dienes-Oehm_Tivadar_420
Forrás: -
Költségcsökkenés, rugalmasságnövelés

Nyitott jövő

A nyílt szabványok és architektúrák felemelkedése a hálózati világot is alapjaiban átírhatja.

Dienes-Oehm Tivadar, Dell Magyarország
Dienes-Oehm Tivadar, Dell Magyarország
Sokat hallunk az adatközpontok átalakulásáról, de a hálózati technológiák terén is mélyreható változások zajlanak. „Egy informatikai vállalatnak gondosan meg kell választania az alkalmazott technológiákat, vigyáznia kell meglévő beruházásai értékére, valamint megfelelő fejlesztési célokat kell kijelölnie az üzleti projektekkel összhangban. Az alábbi három trendről már beszélünk egy ideje, de csak mostanra vált elég éretté a technológia ahhoz, hogy hatékonyan alkalmazhatók legyenek” – mondja Dienes-Oehm Tivadar, a Dell Magyarország sales managere.

 

Konvergencia

A hagyományos infrastruktúrában egymástól függetlenül felügyelték a szervereket, tárolókat és hálózatokat. A virtualizáció eltörölte ugyan a szervezeti silókat, de a technológiai elkülönülés sokáig megmaradt, és továbbra is külön eszközökkel felügyelték az egyes platformokat.

A konvergens infrastruktúrák a szerverek, tárolók és hálózati eszközök olyan integrált rendszerei, amelyeket egységesen és egyetlen szoftvereszközzel felügyelnek, és amelyek virtualizált alkalmazások, illetve privát felhők működtetésére alkalmas erőforrásokat kínálnak.

Van némi vita arról, ki „birtokolja” a konvergens rendszereket. A hálózati eszközök gyártói – érthető módon – szeretik a hálózatos szakemberek kezébe adni az irányítást. Megoldásaikban a hálózatos rendszergazdák menedzselhetik a szervereket, de azok „pásztorai” nem nyúlhatnak a hálózathoz. Az igazán konvergens megoldásnak mind a két opciót támogatnia kell. Csak így lehet biztosítani az üzlet által megkövetelt rugalmasságot.

 

Szoftverdefiniált hálózatok

Sokak szerint, ha „felnőnek” a szoftverdefiniált hálózatok (sdn-ek), úgy forgatják fel a hálózati világot, mint ahogy a virtualizáció a szerverekét. A hagyományos hálózati kapcsolók és útválasztók működését alapvetően a hardverbe „égetett” szabályok határozzák meg. Így az informatikusok alig tudják befolyásolni az adatáramlást, nem is lehet integrálni az alkalmazásokat és a hálózatokat.

A szoftverdefiniált hálózatokban az adatcsomagok irányításának feladata elválik a tényleges továbbítástól. Egyetlen szoftveres vezérlőrendszerről hálózati kapcsolók egész ármádiáját lehet menedzselni: olyan virtuális hálózati architektúra hozható így létre, amely már lépést tud tartani a gyakran változó üzleti igényekkel.

Az új koncepció előnye máris jól látszik. A vállalati it-szervezeteknek nem lesz szükségük drága, egyedi hálózati kapcsolókra és útválasztókra, mert ha azok megszabadulnak a menedzsment terheitől, a tényleges adattovábbítást sokkal olcsóbb hardverek végezhetik. „A Dell szoros együttműködésben dolgozott az sdn-fejlesztőkkel, hogy beépíthesse a szükséges technológiákat a Force10 termékvonalba, így ügyfeleinknek már kezükben lesznek a szükséges eszközök, amikor az sdn szélesebb körben is elterjedtté válik” – teszi hozzá Dienes-Oehm Tivadar.

 

Elosztott architektúra

Már nem optimálisan szolgálják ki a modern vállalati igényeket a hagyományos, központosított adathálózatok. A munkatársak mobillá váltak, a virtualizáció és a számítási felhő miattt megnőtt a szerver-szerver adatforgalom, végül pedig a vállalatok a korábbinál összehasonlíthatatlanul több adatot dolgoznak fel, tárolnak és elemeznek.

A régi, monolitikus hálózatok elsősorban az adatközpontba be-, illetve onnan kilépő forgalom kezelésére voltak jók, az adatközponton belüli forgalom irányításában nem jeleskedtek. Drága a teljesítményük növelése, felhasználóik jó eséllyel lekötik magukat egy gyártóhoz. Viszont megjelentek a piacon az elosztott hálózati architektúrák. Olcsó Ethernet-kapcsolókkal könnyebb ezeket bővíteni, javul a hálózat megbízhatósága és teljesítménye.

Az elosztottság azonban még nem jelent nyitottságot. Ha a gyártó továbbra is egyedi szabványokat, protokollokat és operációs rendszert használ, a hálózatot továbbra is csak egységes egészként lehet menedzselni. A nyílt szabványokra épülő megoldásokkal viszont kibővülnek az informatikusok lehetőségei: igényeik és pénzügyi lehetőségeik szerint szabadon vegyíthetik különböző gyártók termékeit.