Technology

24_mobildolgozo_420
Forrás: -

Mobilitást tessék!

A mobildolgozók többsége már a közeli jövőben kikövetel magának egy noteszgépet vagy tabletet, s ráadásnak kell neki okostelefon is. Igen ám, csakhogy ezt a környezetet és felhasználóit felügyelni is illene. Jó hír, már van olyan platform, amely szolgáltatásként teríti a mobilitást.

Nem kis fejtörés elé állítják az informatikát a vállalati alkalmazottak kezében egyre szaporodó mobileszközök. Elvileg a feladat nagyon hasonló a személyi számítógépek életciklus-menedzsmentjéhez, ám a mobileszközök komplexitása nehezíti a helyzetet. Gondoljuk csak meg, gyorsuló ütemben jönnek ki az újabb és újabb eszközök, platformok, a korábbiaknál kifinomultabb és bonyolultabb alkalmazások. S ha az alkalmazottak ezeket már megszokták a magánéletükben, munkájukhoz is akarják használni.

Előfordulhat, hogy az it erőteljes ellenkezésébe ütköznek ezek a törekvések; ám hiába a tiltás, a felhasználók megtalálják a kiskapukat. Végül az it kénytelen beadni a derekát, s fogcsikorgatva kezd el felügyelni és támogatni 3-4 mobilplatformot. Ennek során ráadásul különféle munkastílusokat és üzleti környezeteket kell figyelembe vennie.

 


 

 

Trendek találkozása

Elkeseredni azért nem kell. Az üzleti szolgáltatási modellek elég látványosan fejlődtek az elmúlt években ahhoz, hogy sikerüljön megzabolázni, de legalábbis ellenőrzött mederbe terelni a heterogén mobileszközöket.

A példa a helyi telepítésű programok használatát felváltó „szoftver mint szolgáltatás” (saas) modell lehet. Ennek igénybevétele rohamosan terjed, s ezt igazolja a Gartner egyik felmérése is. Eszerint a megkérdezett szervezetek több mint 95 százaléka favorizálja és használja ezt a modellt. Számos fogyasztói mobilplatform már ezen alapul, például az egyik legismertebb, a Facebook. S mivel a mobilitás – benne a mobil munkavégzéssel – egyre jobban konzumerizálódik, előbb-utóbb a céges „mobilitásalkalmazásokat” is hasonló módon kezdik el teríteni.

Nos, a saas és a konzumerizáció két trendjének kombinációjának nyomán új platform jelent meg a mobileszközök felügyeletére és támogatására. A „mobilitás mint szolgáltatás” (maas) olyan platform, amelyen a mobildolgozók mobileszközeikkel bárhonnan és bármikor, biztonságosan elérhetik a vállalati alkalmazásokat és adatokat.

Egyidejűleg minderre teljes körű rálátást biztosít a rendszergazdáknak.

 

Áthelyezett felelősség

A maas lényegében egy felhő alapú hibrid rendszer, infrastruktúraelemek, üzemeltetési eszközök, biztonsági alkalmazások stb. együttműködő kombinációja. A saas-hoz hasonlóan, a maas is áthelyezi az üzemeltetés és támogatás felelősségét a szolgáltatóra. Mindezzel – elvileg – nő a rendszer termelékenysége, megbízhatósága, méretezhetősége és biztonsága.

Az internet alapú architektúra lehetővé teszi a felhasznált összes mobileszköz teljes körű és átlátható felügyeletét a vállalati hálózaton kívül is. Az it-részlegnek arra sem lesz gondja, hogy frissítse az eszközöket és alkalmazásokat, bajlódjon a szoftverlicencekkel, kövesse az eszközök útját és életciklusát, biztonsági másolatot készítsen, helyreállítsa az adatokat, vagy éppen távolról törülje azokat, s letiltsa az eszköz használatát. Mindez ugyanis automatikusan jön a felhőből.

A lényeg: a biztonság

Felhő alapú szolgáltatások esetén a biztonság mindig kardinális kérdés, vélt hiánya miatt vonakodnak sokan még a saas-tól is. Arra kell azonban felfigyelni, hogy Maas igénybe vételekor a felhőbe az eszközök (szoftverek, hardverek, infrastruktúraelemek felügyeletének adatai kerülnek, magán, vagy bizalmas céginformáció nem! Minden adat a vállalati rendszerekben és a felhasználó mobileszközén marad, a maas-platform csak (át)láthatóvá és kezelhetővé teszi ezeket.

A szolgáltatás igénybevevője így súlyos beruházásokat takaríthat meg, ugyanakkor kiszámíthatóvá válik a szolgáltatás költsége. Nem utolsó szempont az sem, hogy a felhasználói létszám rugalmasan bővíthető vagy szűkíthető, s gyorsabban lehet követni a technológiai trendeket.

 

Több bérlő egyszerre

Mint láttuk, egy valódi, felhő alapú mobilplatform-szolgáltatáshoz nincs szükség helyben telepített hardverre, folyamatos fenntartásra, frissítésre, hálózati konfigurációra, licencek vásárlására. S bár egy igazi maas ugyancsak hosztolt szolgáltatás, egy fő jellemzőben mégis különbözik a többitől. Ez pedig a több-bérlős szolgáltatási modell, az egyik leglényegesebb szempont ahhoz, hogy a maas üzletileg előnyös legyen.

A több bérlős modell azt jelenti, hogy a szállító egy szerverplatformról, egy időben tud kiszolgálni több ügyfelet mobilalkalmazásokkal. Az ügyfelek is ugyanazon a fizikai és logikai egységen foglalnak helyet, ám bombabiztos tűzfalak választják el őket egymástól.

Mindebből következik, hogy a szolgáltatás rendkívül rugalmasan méretezhető, s megvan a lehetőség a folyamatos karbantartásra, frissítésre. Így a felhasználók mindig az egyes alkalmazások legújabb verzióját kapják, ráadásul sokkal gyorsabban jutnak ezekhez, mintha minden egyes ügyfélnél külön-külön kellene telepíteni, illetve frissíteni azokat számtalan mobileszközön. Meglehetősen fontos tulajdonság a mobilinformatikában, ahol a változások igen gyorsan mennek végbe, s a havi frissítések nincsenek minden kockázat nélkül. Az is a több-bérlős maas mellett szól, hogy architektúrája könnyen a felhasználók egyéni igényeihez igazítható, s ezzel megúsznak egy hosszan tartó és drága testreszabási procedúrát.

Korábbi beruházásainknak sem kell búcsút mondanunk, ugyanis a maas-megoldások gond nélkül integrálhatók olyan meglévő rendszerekhez, mint a Microsoft Exchange, az ActiveSync, a Lotus Notes Traveler vagy az Active Directory. Így hát nem kell izgulni a maas teljes bekerülési költsége (tco) és megtérülése (roi) felől. Csupán vegyük figyelembe, hogy egy helyi telepítésű mobilfelügyeleti rendszer sokkal többe kerül az idők folyamán, mint a kezdeti beruházás költsége. Nem beszélve arról, hogy nehéz előre látni, milyen további költségekkel fog meglepni bennünket a beszállítónk.