Technology

katasztrofavedelem_420
Forrás: ITB

Mobilabb irányítás katasztrófahelyzetekben

Több mint 26 millió forint értékű fejlesztéssel támogatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) munkáját a T-Systems Magyarország. Öt sugárfelderítő járművet alakítottak át mobil irányítóponttá, ezzel növelve a hatóság speciális képességeit, a hazai katasztrófavédelem infrastrukturális ellátottságának szintjét.

Az öt jármű az átalakítás révén a sugárfelderítés mellett már mobil irányítópontként is bevethető lesz katasztrófahelyzetek esetén, vagyis a járművek alkalmazhatósági köre szélesebbé vált. A fejlesztésnek köszönhetően a parancsnokok és stábjaik a kárhelyszínen is hozzáférhetnek minden olyan, a rendkívüli események sikeres kezeléséhez elengedhetetlen információhoz, amelyek eddig csak fix vezetési pontokon voltak elérhetőek. A hordozható sugárzásmérő műszerekkel ellátott gépjárművek a radioaktív és a nukleáris anyagok jelenlétének ellenőrzése során segítenek többek között a gamma-, illetve a neutronsugárzás jellemzőinek meghatározásában is. (A gépjárműveket korábban az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma adományozta hazánknak a sugárzó anyagok illegális forgalmazásának és a környezetbe való kikerülésének globális visszaszorítása céljából.)

 


 

 

Rékasi Tibor, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója a támogatással kapcsolatban úgy fogalmazott: „Arra törekszünk, hogy minden intézmény, szervezet, vállalat tevékenységében megtaláljuk azokat a pontokat, ahol az infokommunikáció eszközeivel hatékonyabbá tudjuk tenni ügyfeleink működését. Ez a fejlesztés jó példája annak, hogy az infokommunikáció hogyan képes hozzájárulni a legkülönfélébb területek sajátos igényeihez, akár a katasztrófa-elhárítás területén is.”

Bakondi György tűzoltó altábornagy, az OKF főigazgatója a fejlesztésről szólva elmondta: „A katasztrófavédelem, azon belül az iparbiztonsági hatósági munka a mindennapjaink része. Ennek a tevékenységnek az a különlegessége, hogy ha jól végezzük, akkor az emberek többsége nem is tudja, mi történik körülöttük. Ha híranyaggá válik, mit is teszünk, akkor már baj van. A most kapott speciális eszközök éppen abban segítenek bennünket, hogy ez az észrevétlen biztonság megmaradjon.”