Technology

Miért drága a hazai mobilinternet?

Egyre határozottabban szorgalmazza a mobilpiaci verseny élénkítését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), mivel adatai szerint az uniós országok között Magyarországon használják a legkevesebben a mobilinternetet.

A kedvezőtlen jelenség oka elsősorban az, hogy a hazai okostelefon-tarifák többszörösei ugyanazon szolgáltatóknak a fejlettebb országokban alkalmazott díjcsomagjainál. Ez egyáltalán nem a felzárkózást erősíti, inkább a digitális szakadék nem kívánatos mélyüléséhez vezet. Márpedig az ország felemelkedése szempontjából meghatározó digitális gazdaság fejlődését alapvetően határozza meg, hogy milyen gyakorisággal használjuk a világhálót, és milyen hozzáférési lehetőségekkel rendelkezünk.

Egyre több korszerű pénzügyi, kereskedelmi, oktatási és kulturális szolgáltatás jelenik meg az interneten. Ezek széles körű eléréséhez szükséges a mobileszközök intenzív bekapcsolódása. Az Ipsos felmérésének adatai szerint jelenleg a felnőtt lakosság 27 százaléka, 2,3 millió fő rendelkezik okostelefonnal, a KutatóCentrum pedig június végére 300 ezer táblagép-tulajdonost prognosztizál. Ahhoz azonban, hogy a mobilinternet-használat tömegessé váljon Magyarországon, versenyképes tarifákra lenne szükség.

 


 

 

Nem alakul ki verseny

A távközlési szektor szakértőjének számító finn Rewheel piackutató cég szakértői tavaly decemberben azt vizsgálták, hogy a 200 percnyi, hálózaton kívüli beszélgetést és legalább 2 GB adatforgalmat tartalmazó, legolcsóbb csomagért mennyit kell fizetni az Európai Unió tagállamaiban. Megállapították, hogy az általuk „védett” piacúnak nevezett országokban, ahol a legnagyobb európai telekommunikációs cégek, az E5 csoport tagjai – Vodafone, Deutsche Telekom, France Telecom, Telefonica, Telecom Italia – domináns szerepet töltenek be, lényegesen magasabbak a tarifák, mint a „progresszív” piacúnak minősített országokban, ahol jelen van egy független mobilszolgáltató is.

Ráadásul az E5-tagok 3. vagy 4. szereplőként sem generálnak árversenyt.

 

Átlagfizetésből luxus

A legdrágább országban fizetendő tarifa közel tízszerese a legolcsóbbénak. Magyarország a harmadik legdrágább a mobilinternet tekintetében – Európában. A független szolgáltató létének további pozitív hatása az alacsonyabb tarifa mellett, hogy a progresszív piacokon átlagosan 34 százalékkal magasabb a mobil szélessávú internetet aktívan használók száma a Rewheel kutatása szerint.

Például a Dániában és Finnországban – gazdag országokban – élők nettó havi jövedelmének csupán 1 százalékába kerül az okostelefon használata, míg a szegényebb országok „védett” piacain (Magyarországot név szerint is említi a jelentés) a havi átlagkereset 10–17 százalékát emésztheti fel a mobilinternetezés. (Ez a jelentés sem számol az okostelefonok wifis internetezésével. Nemcsak a magas tarifa, hanem az egyenletes, nagy sávszélesség és a felügyelhetőség ezt a technikát teszi ajánlatossá a vállalati, internetes okostelefon-használatban. – a szerk.)