Technology

10_Friedrichshafen_Panorama_420px
Forrás: -

Megélni a jövőt

Ha valaki meghallja a kifejezést: a jövő városa, rögtön sci-fibe illő jelenetet képzel maga elé röpködő autókkal, biorobotokkal, beszélő lámpaoszloppal és futurisztikus ruhában sétáló emberekkel. A valóság prózaibb, s el van rejtve a mindennapokban.

A jövőt egyszer el kell kezdeni élni, s a legjobb, ha ma fogunk hozzá, mégpedig apró lépésekkel és okosan. Okos várost és okos otthont ugyanis csak így lehet létrehozni. Mint ahogy a németországi Baden-Württemberg tartomány Friedrichshafen városa teszi a Deutsche Telekommal (DT) és egyéb partnerekkel karöltve.

 

Területek

A Bodeni-tó partján fekvő, alig 60 ezres település a színhelye a német távközlési óriáscég intelligens város kialakítására irányuló kísérletének. A 2007 óta futó T-City projektben a város a tervek szerint még 2012-ben is mintaként fog szolgálni ahhoz, hogy a modern infokommunikációs technológiák milyen mértékben javítják a közösség működését és a polgárok életminőségét.


Az együttműködő felek olyan területeket vettek célba, mint a közlekedés, az oktatás, a munka, az egészségügy, a közigazgatás, a közszolgáltatások és a média. Ennek megfelelően családok, intézmények és üzleti vállalkozások vesznek részt a programban, tehát szinte az egész városi társadalom keresztmetszete. A megvalósítás alapfeltételének számító vezetékes és mobil szélessávú infrastruktúrát a DT bocsájtotta rendelkezésre, erre építve mintegy negyven alprojektet.

 

A résztvevők

Például számos jelentkező közül kiválasztottak kilenc háztartást, azaz innovációra fogékony családokat, egyedülállókat, fiatalokat és időseket egyaránt. A szerencsés „kísérleti alanyokat” ellátták minden földi jóval: szupergyors internettel, a legmodernebb kommunikációs eszközökkel – beleértve a mobiltelefont és a noteszgépeket is –, lapos képernyős digitális tévével és szórakoztató eszközökkel. Az ingyenes használat egyetlen feltétele a folyamatos visszajelzés a tapasztalatokról, illetve látogatók – például újságírók – fogadása időnként.

Ám egy otthon attól válik intelligensé, ha az eszközök integráltak (például szellőztetéskor automatikusan kikapcsol a fűtés), távolról felügyelhetők (például okostelefonnal szabályozható a tévéműsor rögzítése vagy a fűtés hőfoka), illetve intelligens mérőeszközök segítségével (smart metering) elemezhető és bizonyos mértékig csökkenthető az energiafogyasztás.

 

Idősgondozás

Öregedő társadalomban fokozott jelentőségű az idősek gondozása, kényelmük növelése. Ezt szolgálhatja egy olyan, érintőképernyővel elérhető portál, amelyen az időseket leginkább érintő szolgáltatások vannak. Ezek közé tartozhat a melegétel-igénylés, gondozónő kérése, gyógyszerrendelés, közlekedési információk vagy videotelefon a rokonokkal való kapcsolattartáshoz.

Az egészségügyi felügyeletre szoruló emberek kényelmét szolgálja a vérnyomás, a vércukorszint és a testsúly mérése kommunikációra is képes digitális eszközökkel, aminek során a kapott értékek automatikusan először okostelefonra vagy otthoni gatewayre kerülnek, onnan pedig – szintén automatikusan – beíródnak a szolgáltatónál vezetett elektronikus egészségügyi naplóba.