Technology

jegykiadó automata MÁV-START ticket machine
Forrás: ITB

Népszerű az internetes jegyvásárlás

A MÁV-START internetes jegyértékesítési rendszerén máig több mint két és fél milliószor történt vasúti menetjegy vagy valamilyen pótjegy, helyjegy vásárlása, ami közel négymillió utazást jelent.

Az internetes jegykiadó automatákat Budapesten használják a legtöbben, országos szinten a tranzakciók több mint felében a fővárosban történik a jegyek kinyomtatása. A Keleti pályaudvar automatái a legkihasználtabbak, vidéken ez Debrecenről, Győrről és Miskolcról mondható el. A belföldi viszonylatok közül a Budapest és az InterCity-vonatokkal elérhető nagyvárosokba utazók vásárolják a legtöbb menetjegyet az interneten, nemzetközi szinten Bécs, München, Prága és Zürich célállomásai a legkedveltebb úticélok. Belföldi utazásnál átlagosan háromezer forintot szoktak egy alkalommal fizetni az utasok, de előfordul - ha többen utaznak együtt, vagy bérletet váltanak - hogy tizenötezer forint feletti a vásárlás értéke.

Jelentős lépésnek számított a rendszer fejlesztésében az otthoni jegynyomtatás, valamint az InterCity- és gyorsvonatok esetében a mobiltelefonon vagy laptopon bemutatható QR-kódok bevezetése. Ez még gyorsabbá és kényelmesebbé tette a szolgáltatás használatát, valamint az eddigiekhez képest későbbi időpontban is ráérnek az utasok a pályaudvarokra kimenni a vonatok indulásához. Tovább ösztönözte ennek a lehetőségnek a használatát, hogy 2013 júliusától a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntése értelmében minden az interneten megvásárolt és otthon kinyomtatott, vagy elektronikusan bemutatott QR-kódos menetjegyet három százalékkal olcsóbban vehetnek meg az utasok. Az intézkedés jelentősen növelte ennek a funkciónak a kiválasztását, valamint az aktív felhasználók száma is emelkedett. Az összes vásárlási adatot tekintve, az otthon nyomtatott jegyek aránya harminc százalék.