Technology

09_wordpress_com_420px
Forrás: -

Lezárult egy korszak

Múlt héten a keserűség szele lengte be az amerikai Cupertino városka utcáit.

Steve Jobs sokaknak hiányzott az Apple legutóbbi készülékpremierjéről, hiszen a nagyérdemű már megszokta: mindig az Apple ikonikus alakja prezentálja a cég legújabb fejlesztéseit. Steve azonban már soha többet nem fog kopott farmerjében, fekete pólójában a reflektorfényben állni. Az Apple alapítója és elnöke október 5-én hunyt el; 56 éves volt.


Steve Jobs először 2004-ben nyomta meg a vészcsengőt, amikor hasnyálmirigyrákkal operálták. 2009-ben azért kért szünetet, mert májátültetése volt. 2011 elején közölte, hogy egészségi állapotának megromlása miatt bizonytalan ideig távol marad a cégvezetői teendőktől; az utóbbi pár hónapban pedig már csak a cég elnöki teendőit látta el. Egészen október 5-éig, mikor szervezete feladta a küzdelmet.

„Mélyen elszomorodva kell, bejelentsük, hogy Steve Jobs eltávozott. Steve ragyogása, szenvedélye és energiája számtalan innovációnak volt a forrása, ami mindannyiunk életét gazdagította és tette jobbá. A világ mérhetetlenül jobbá vált Steve révén” - áll az Apple igazgatótanácsának közleményében.

Nagy kérdés, hogy mi lesz ezek után a céggel és a Jobsot félistenként tisztelő felhasználókkal. Egyesek szerint az új vezér, Tim Cook tökéletesen alkalmas a pótlására. Mások szerint viszont a látnoki képességekkel megáldott Jobs vezetése nélkül ez a cég már biztosan nem az lesz, amelyik felbolygatta az okostelefonok piacát, és megteremtette a táblagépekét.

Jobs nevéhez fűződik az egér, a grafikus felhasználói felület elterjesztése, de a mobiltelefon-piac mellett forradalmasította a zeneipart is.

Vezetésével az Apple a legnagyobb technológiai céggé vált.