Technology

T_790_millio
Forrás: ITB

Lakótelepnyi megtakarítás

Évente három millió kWh villamos energiát és ezzel akár 60-80 millió forintot takarít meg a T-Systems Magyarország adatközpontja a most befejeződött, három éves rekonstrukció nyomán.

A 2010-ben kezdődött fejlesztés elsődleges célja a 14400 négyzetméteres (Közép-Európában a legnagyobb) adatközpont energiahatékonyságának növelése, és ezzel a költségmegtakarítás volt, mondta a T-Systems sajtótájékoztatóján Ragoncsa Géza, a vállalat infokommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese. Ugyanakkor hasonló súllyal esett latba az is, hogy a stabilan, megbízhatóan üzemelő adatközpont elengedhetetlen feltétele a T-Systems informatikai szolgáltatási portfoliójának működtetéséhez, amelyben mind nagyobb szerephez jutnak a felhőszolgáltatások.

A projekt három ütemben zajlott. Először az ISO 50001 szabvány segítségével átfogó auditot végeztek, ahol azonosították a legnagyobb energiaveszteséget okozó berendezéseket. A teljes gépészeti rekonstrukció először a csőrendszer és a szivattyúk cseréjére terjedt ki, majd a beltéri klímákat cserélték ki modernebb berendezésekre. Ennek köszönhetően három fokkal megemelhették a hűtővíz hőmérsékletét, és már ezzel is évente 1,3 millió kWh óra energiát takarított meg a vállalat. Idén a kültéri hűtőrendszerek rekonstrukciójára került sor, amit ráadásul úgy végeztek el, hogy közben az adatközpont működése egy pillanatra sem állt meg, és folyamatosan biztosították a 99,999 százalékos rendelkezésre állást.

Szabó Gábor, az adatközpont vezetője elmondta, hogy az újabb fejlesztésekkel 1,5-re csökkentették a létesítmény energiahatékonysági mérőszámát, a PUE-t. (Ez annyit jelent, hogy egy watt hasznos -- az informatikai rendszerek működtetésére fordított -- energia mellé 0,5 wattot használnak fel a kiegészítő gépészeti rendszerek üzemeltetésére.) Az energiahatékonyság azért is rendkívül fontos, mert a költségek 60-80 százalékát a villamos energia adja. A kiindulási állapothoz képest immár évente 3 millió kWh energiát takarít meg az adatközpont, ráadásul úgy, hogy az eredetileg előirányzott 1 milliárd helyett csak 790 millió forintot használtak fel a korszerűsítésre.