Technology

22_cd2_420px
Forrás: -

Lassan teljesen eltűnnek a compact discek

Korong nyugállományban

Bár véglegesen még nem kell temetni a 30 éves compact discet, tény, hogy egyre kevesebb fogy belőlük. Lassan győznek a nagy kapacitású memóriák és a digitális letöltés.

 

 

Néhány évvel ezelőtt sem volt túl drága, mára viszont még olcsóbb lett a kompaktlemez, ennek ellenére veszített népszerűségéből. És bár van olyan gyártó, amely akár 300 éves adatmegőrzést hirdet, valószínű, hogy a 30 év múlva élő tiniknek erősen el kell gondolkodniuk, mit is jelent a két betű: cd.

A cd heroikus hanyatlását felmérések, előrejelzések is igazolják. A KutatóCentrum által készített idei E-Shopping Electronics Report szerint az online vásárlók körében ugyan az elektronikai termékek a legnépszerűbbek, de tavalyhoz képest nagymértékben visszaesett a cd-k és dvd-k forgalma. Ennek leginkább az lehet az oka, hogy egyre népszerűbb az online zenehallgatás és a filmek letöltése, a nagy kapacitású hordozható memóriák megjelenésével pedig kezd kimenni a divatból az optikai tárolók használata.

 

A Strategy Analytics előrejelzése szerint 2012-ben a digitális letöltés megelőzi a cd-t. A számítások azt mutatják, hogy a világ legnagyobb zenei piacának számító Egyesült Államokban jövőre 2,7 milliárd dollár értékben adnak el cd-t, viszont már 2,8 milliárdért töltenek majd le zenei tartalmat.

 

 

Cd-ről a felhőbe

 

A dvd sokkal kedvezőbb helyzetben van a jobb ár–érték arány, illetve a 4,7 gigás tárolókapacitás miatt.

 

A blu-ray lemez sem ment még ki a divatból – tény, hogy úgy igazán divatba sem jött, és az idő sem neki kedvez. Nem csoda, hiszen olyan olcsó és nagy kapacitású eszközök jöttek divatba, mint a pendrive, a memóriakártya, a külső merevlemez vagy a lemez nélküli ssd-tároló.


 

 

A hosszú távú archiválással is gondok lehetnek. Szakértők azt tanácsolják, hogy érdemes néha újra és újra megnézni az írható cd-n (és dvd-n) elhelyezett adatokat, mert az idő múlásával ezek a lemezek veszítenek minőségükből, így elképzelhető, hogy például egy fényképgyűjtemény vagy értékes dokumentáció a kukába kerül, mert négy-öt év múlva nem fogjuk tudni visszaolvasni az állományokat – bár „hivatalos” élettartamuk 10-15 év. Mindenesetre érdemes elgondolkodni: amit ma optikai meghajtóval oldunk meg, az a jövőben legtöbbször a felhőn keresztül is elérhető lesz.

 

 

Az utolsó szög

 

A cd egyik legnagyobb felhasználója a zene-, illetve lemezipar. Ám a cd-k előállítása, terjesztése és forgalmazása, a boltok fenntartása sokba kerül. Így a lemezboltok jó része megszűnt, előrejelzések szerint a nagy áruházláncok egy vagy két év múlva felszámolják cd-szekciójukat.

 

Többen szorgalmazzák, hogy számoljunk már végre le a cd-vel: nemcsak azért, mert sokba kerül és nem fogy, hanem mert olyan energiákat és pénzeket emészt fel, amiket fejlesztésre kellene fordítani. Ezt néhány gyártó már felismerte, s teljesen felhagynak a cd-lejátszók gyártásával. Az egyik utolsó szöget a cd koporsójába az online kalózok verték. Azóta nem is igazán a letöltések, hanem a streaming jelenti a legnagyobb problémát a lemezkiadóknak.