Technology

track_and_trace_580px.jpg
Forrás: ITB

Konténerem, mondd meg nékem…

Tudni, hogy egy adott szállítmány pillanatnyilag éppen hol jár, időben fog-e megérkezni és vajon nem sérült-e meg szállítás közben – ez a logisztikai láncok minden szereplőjének egyik álma. A Bosch legújabb, a modern szenzor- és IoT-technológiákat felhasználó megoldása valóra tudja váltani ezt az álmot – az áruk fizikai áramlását az elektronizált adatok folyamatos digitális áramlása kíséri.

Mindenki várta már tűkön ülve, hogy az interneten megrendelt könyv, telefon vagy bármi más mikor érkezik már meg, és aggódott közben, hogy vajon milyen állapotban fog megjönni. Képzelhetjük, mennyivel több aggodalomra ad okot az igazán nagy értékű, kereskedelmi szállítmányok nyomon követése. Az ellátási láncban számtalan engedély, megrendelés, szállítólevél, igazolás, számla keletkezik és cserél gazdát számtalan partner, cég és hatóság között. A világ egyik legnagyobb szállítmányozási vállalata, a dán Maersk nemrégiben kiszámolta, hogy ahhoz, hogy a kenyai Mombasából az amszterdami kikötőbe eljuttassanak egy konténernyi árut, 30 különféle szereplőnek 200 alkalommal kell valamilyen formában kommunikálnia egymással.

Nyilvánvaló, hogy ennek a rendkívül bonyolult és átláthatatlan ellátási láncnak az egyszerűsítése és átláthatóvá tétele minden szereplőnek elemi érdeke. Az egyik lehetséges válasz a Bosch Nexeed Track and Trace holisztikus logisztikai megoldása, amelynek lényege abban áll, hogy a szállítmány (akár csak egy doboznyi áru, akár egy teljes konténer) maga „írja” saját digitális szállítási naplóját. A rakomány a szállítási útvonal minden egyes állomásán „bejelentkezik” a rendszerbe vagy rendszeres időközönként elküldi a felhőbe pillanatnyi helyzetét és állapotát. Ennek köszönhetően a fuvarozó cégek bármely pillanatban láthatják, hogy a szállítmány éppen hol tart és várható-e, hogy időben megérkezik a rendeltetési helyére. A helyadatok mellett a hőmérsékletre, a rázkódásra (vibrációra) és a páratartalomra vonatkozó információkat is küldi a szállítmány, így az áru tulajdonosa egyből látja, ha a szállítási körülmények nem megfelelőek. Mindehhez különféle IoT eszközöket használ a Nexeed Track and Trace. A vezeték nélküli szenzorok és az adatok továbbításáért felelős átjárók gondoskodnak arról, hogy a szállítmányokra vonatkozó fontos információk időben eljussanak az ellátási lánc szereplőihez.

Eltűnnek a szűk keresztmetszetek

Egy autóipari gyártó a hosszú, interkontinentális és több szállítási módot felölelő ellátási láncok kezelésére használja a Nexeed Track and Trace-t. A megoldással lehetővé vált számára, hogy minden egyes csomag földrajzi helyzetéről és szállítási állapotáról megbízható, csaknem valós idejű adatot kapjon. Az adatokat az ügyfél egyenesen az ellátási lánc érintett szereplőihez továbbítja, így azok időben észlelhetik a kialakuló szűk keresztmetszeteket és megtehetik a szükséges óvintézkedéseket.

 

A megoldásnak kétféle változata is létezik. Az egyikben (Material Tracking) az egyes csomagokat látják el a megfelelő szenzorokkal, amelyeket aztán összekapcsolnak az egyéb szállítási információkkal. A csomag ezek után rendszeres időközönként továbbítja a hely- és környezeti adatokat az áru tulajdonosának. A másik felhasználási módban a nagyobb szállítási egységeket (tipikusan konténereket) látják el állandó jellegű szenzorokkal, így azok közel valós időben, bárhol, bármikor nyomon követhetőek. Az ennek köszönhetően megvalósuló átláthatóság lehetővé teszi az optimális tervezést, a konténerek jobb kihasználását, de akár még az új típusú bérleti szerződéseket is. Külön előnye a Nexeed Track and Trace megoldásnak, hogy könnyen, rendszerintegrációs tevékenység nélkül integrálható a meglévő ellátási láncba, a beérkező adatok pedig könnyedén beilleszthetők a már működő logisztikai alkalmazásokba.

További olvasnivaló a témában: iot.boschblog.hu