Technology

smart_spraying_580px.jpg
Forrás: ITB

Kevesebb erőforrás, több élelem

Elfagyott eper? Kiszáradt spárga? Fertőzött üvegházi paradicsom? A modern technológiának hála az ilyen veszteségeket magunk mögött tudhatjuk, és ezzel nem csak a farmereken segítünk, hanem a Föld egyre növekvő lakosságán is. A Bosch jövőformáló felfogásában az okos mezőgazdaság környezetbarát, kíméli az erőforrásokat és fenntartható is, ahogy azt az alábbi innovatív megoldások is mutatják.

Ahogy nő a Föld népessége, úgy csökken az egy főre jutó mezőgazdasági termőterület. Kiterjedt, pusztító éhínségek ugyan ma már nem igazán fenyegetik a lakosságot, de az ENSZ mezőgazdasági szervezete (FAO) szerint 2050-ig a jelenleginél 50 százalékkal nagyobb terméshozamokat kell elérni, ha mindenkit táplálni akarunk a Földön. Ehhez pedig a mezőgazdaságnak is új módszereket kell alkalmaznia – beleértve az infokommunikáció számos ágának ezernyi digitális újítását.

A digitális megoldások számtalan módon képesek mérsékelni a mezőgazdasági termelés kockázatát, növelni annak hatékonyságát és pontosságát, miközben a minimálisra szorítható vissza a termelés során használt kemikáliák mennyisége. Utóbbira példa a Bosch és a Bayer közösen kidolgozott okos permetező (Smart Spraying) technológiája. A gyomnövények ellen már régóta védekeznek permetezéssel, de a növényvédő szerekkel mindezidáig teljes táblákat kezeltek, válogatás nélkül beszórva a gyomot és a haszonnövényt – ami nem csak pazarló, hanem a környezetet is feleslegesen terheli. A Smart Spraying technológiája kameraszenzorokkal különbözteti meg a gabonát és a gyomot, így a gép csak oda juttat a szerből, ahol arra tényleg szükség van.

A termést a legkülönfélébb tényezők veszélyeztethetik, az időjárás viszontagságaitól a növényi és állati kártevőkig, amelyeket sokszor nehéz időben észlelni. A Bosch Plantect szolgáltatása 92 százalékos pontossággal előrejelzi, hogy fenyegeti-e betegség az üvegházi paradicsomokat. A rendszer a modern technológia számos vívmányát felsorakoztatja. Az üvegházban elhelyezett szenzorok figyelik a hőmérsékletet, a levelek nedvességtartalmát, a napfény mennyiségét és a szén-dioxid koncentrációját. Ezek az értékek bekerülnek egy központi rendszerbe, ahol mesterséges intelligencia elemzi az adatokat, összeveti azokat az időjárás-előrejelzésekkel, és szükség esetén egy mobilappon keresztül figyelmeztetést küld a termelőknek, akiknek így 50 százalékkal kevesebb növényvédő szert kell felhasználniuk.

Hasonló módszerekkel a termést fenyegető időjárási veszélyektől is lehet óvni a növényeket. A Bosch egyik startupja, a Deepfield Robotics eperföldekre fejlesztett szenzoros rendszert (amely persze más gyümölcsöknél is használható). A földieper pont akkor virágzik, amikor még előfordulhatnak hajnali fagyok – egy komolyabb fagy pedig az éves termés 50-70 százalékát is elpusztíthatja. A Deepfield Robotics szenzorai mérik a talaj nedvességtartalmát, valamint a levegő hőmérsékletét és páratartalmát. Utóbbi kettőből a rendszer kiszámítja a harmatpontot, és ha fennáll a fagyveszély, riasztja a termelőt, aki betakarhatja az érzékeny növényeket. Ugyanez működik fordítva is: ha túl meleggé válik a levegő a palánták körül, jelez a rendszer, és el lehet távolítani a védelmet.

A természeti erőforrások hatékony felhasználására lehet jó példa a Sevilla melletti Ginca Sanabria ültetvényen megvalósítás alatt álló intelligens öntözőrendszer. A kiindulási alapot itt is a vezeték nélküli szenzorok jelentik – ezeket ebben az esetben a fákra telepítik, és azt figyelik, mennyi vízre lenne szüksége a fáknak. A mérési adatokat valós időben beküldik a szerverre, amely az információk alapján elkészíti az optimális öntözési tervet, amit a farmerek nyomon követhetnek okostelefonjukon. Az öntözőrendszer mindig a növény tényleges igényeinek és az időjárási körülményeknek megfelelően tudja adagolni a vizet. Az ültetvény így nem csak a mind értékesebb vízzel tud spórolni, de az eredmények alapján még a terméshozam is nőtt.

További olvasnivaló a témában: iot.boschblog.hu