Technology

trucker_stage_580px.jpg
Forrás: ITB

Kamionparkoló: befoglalva!

A kamion még lehet az utak királya, de a kamionos aligha érezheti magát fejedelmi személynek, amikor Európa útjait rója. Egy-egy fárasztó nap végén nincs más vágya, mint keresni egy parkolót, ahol magának nyugalmat, járművének pedig biztonságos helyet találhat. Az összekapcsolt mobilitásban és az IoT-technológiában is élenjáró Bosch megoldása a Booking.com és az AirBnB ötvözésével szabadítja meg a kamionosokat attól a gondtól, hogy hol pihenhet meg éjszakára.

Az Európai Unió adatai szerint évente 90 ezer (!) lopást vagy rablást követnek el kamionosok ellen, a szállítmányok megdézsmálása pedig csak Németországban 1,5 milliárd eurós kárt okoz minden évben. Nem csoda, hogy a járművezetők többsége szeretne olyan helyet találni éjszakára, ahol magát és értékeit is biztonságban tudhatja. Ez azonban nem is olyan könnyű, mint gondolnánk. A becslések szerint csak a német autópályák mentén 14 ezer kamion-parkolóhely hiányzik. Sokszor előfordul, hogy egy sofőrnek több parkolót is be kell járnia, mire talál magának helyet. Azon túl, hogy ez frusztráló és fárasztó a vezetőnek, felesleges fogyasztással és környezetszennyezéssel is jár. A biztonságos parkoló ráadásul nem csak a sofőr számára fontos. Nem egy ügyfél csak olyan szállítmányozóra bízza áruját, amely garantálja, hogy a kamion védett helyen tölti az éjszakákat.

A Bosch már eddig is számos módon segítette a közúti szállítás szereplőit, beleértve a különféle jármű- és szállítmányfelügyeleti megoldásokat is. Legújabb rendszere, a Bosch Secure Truck Parking (BSTP) a parkolók infrastruktúráját kapcsolja össze a fuvarozócégek diszpécsereivel és magukkal a járművezetőkkel. A megoldás voltaképpen úgy működik, mint mondjuk a Booking.com, csak itt nem feltétlenül a sofőr, hanem a központból a diszpécser foglalja le a szobát, akarom mondani a parkolóhelyet.

A szabad parkolóhelyekre vonatkozó információt a parkolókat üzemeltető cégek valós időben feltöltik a felhőbe, ezeket pedig megkapják a szolgáltatást igénybe vevő cégek diszpécserei, illetve a kamionok fedélzeti egységei is. Mivel a BSTP-t integrálják a flottamenedzsment rendszerbe, a diszpécser folyamatosan látja, hogy hol járnak a kamionok és hol van a közelükben szabad parkoló. Ha az egyik sofőrnek már közeleg a pihenőideje, a diszpécser egyszerűen befoglal egy helyet a legközelebbi parkolóban, mintha csak egy hotelszobát venne igénybe. A sofőr előtt a fedélzeti egységen megjelenik egy üzenet, hogy mivel amúgy is hamarosan meg kell állnia, igényeltek neki egy parkolót, ezért hajtson le a legközelebbi kijáratnál; a járművezető dolgát megkönnyítendő, az útvonalat átküldik a navigációs alkalmazásba. A zárt parkolóba való bejutással sincs gond, hiszen a rendszer leadta a rendszámot, így a sorompó automatikusan felnyílik a kamion előtt, a sofőrnek már csak be kell állni a kijelölt parkolóhelyre. Nincs több idegeskedés, nincs több keresgélés a szabad helyek után egy túlzsúfolt parkolóban egy 20 tonnás kamionnal, csak a nyugodt éjszaka. Megnyugvást hoz ez a fuvarozó menedzsmentjének is, hiszen így a sofőr, a drága kamion és az értékes szállítmány nem egy benzinkút parkolójában vagy éppen az út mellett tölti el az éjszakát.

A megoldás ráadásul egy egészen új üzleti modellt is lehetővé tesz – megvalósulhat a céges parkolók AirBnB-je. Az autópályák mentén számtalan üzleti park, cégközpont található, megfelelően nagy parkolókkal, amelyek éjszakánként teljességgel kihasználatlanok. Semmi akadálya, hogy az ilyen parkolókkal rendelkező cégek csatlakozzanak a rendszerhez, és felajánlják szabad helyeiket kamionparkolás céljára, akár mindenkinek, akár csak a kiválasztott fuvarozócégek járművei számára. A Bosch ebben is jó példával jár elöl: az Automotive Aftermarket részleg Karlsruhe melletti, az A5 autópálya közelében található személyzeti parkolóját kísérleti jelleggel használhatja néhány kiválasztott fuvarozóvállalat.

További olvasnivaló a témában:
http://iot.boschblog.hu/
https://www.bosch.com/explore-and-experience/tag.html?tag=906,