Technology

Ip-n vagy kábelen jobb tévézni?

Mind kábelen, mind az internetnek „otthont adó” telefonhálózaton garantálható a szélsebes digitális adatátvitel. Ez erősen érinti tévénézési szokásainkat is, mert az összes tévé-előfizetés 47 százaléka már digitális (NMHH, 2012. november).

Jordán Árpád, a UPC Magyarország műszaki igazgatója
Jordán Árpád, a UPC Magyarország műszaki igazgatója
Kábelen

Nemcsak időtállónak bizonyult, hanem jövőálló is az eleve televíziózásra kifejlesztett kábeles technológia. Mai, 5 gigabites kapacitása a legkifinomultabb minőségű hd-tévéadások sorának továbbítását is lehetővé teszi, miközben 100 megabitet meghaladó internetkapcsolat és interaktív digitális videoszolgáltatások is működhetnek mellette.

Az iptv a kábelénél kisebb kapacitású telefonvezetéken továbbítja a tv-jeleket is. Ez a kábeles iptv képminőségére is kihat: az egész rendszer csatornakódolóinak a telefonhálózat keresztmetszetéhez kell igazodniuk. Ugyanakkor a tévéadások tömeges, ip alapú átviteléhez szükséges sávszélesség-igény komoly háttérkapacitások kiépítését igényli, jelentős többletköltséggel.

A kábeles dvb-c technológiánál nincs erre szükség, a csatlakozás pedig szinte mindegyik szobában megtalálható. Ez felhasználható lakáson belüli ip-hálózat kialakítására, az újabb fejlesztésű set-top-boxok pedig képesek a digitális tévéadásokat olcsó médialejátszókra és mobilkészülékekre továbbítani, többlet ip-kapacitások kiépítése nélkül.

A kábeltévés technológia csak az interaktív funkciókhoz használ ip alapú adatátvitelt. Így gazdaságosabban és minőségi megalkuvás nélkül továbbíthatja a műsorokat, kiegészítve olyan szolgáltatásokkal, mint a videótár, vagy a távirányítóként is használható okostelefon.

 

 

 

Takács Gábor, a Business Telecom Nyrt. műszaki üzletágvezetője
Takács Gábor, a Business Telecom Nyrt. műszaki üzletágvezetője

Ip-tévén

Olyan komoly fogyasztói igény mutatkozik az iptv-re, hogy jövője igazán csak ennek van. Nem véletlen, hogy már a kábelszolgáltatók is kínálják. A hazai közönség sokat tévézik, és szereti a műsorokat a lehető legjobb minőségben nézni, minél több extra funkcióval.

A mai minőségi elvárásoknak, mint a hd vagy a 3d, és az egyre szélesebb felhasználási igényeknek csak az iptv képes megfelelni. A tévékészülékek, set-top-boxok gyártóinál a fejlesztések túlnyomó része erre a platformra épül. Fontos szempont az is, hogy az iptv-előfizetők a tévécsatornákat és szélessávú internetet egyben kapják – kedvezőbb áron, mint a kábeltévé-internet csomagokat, miközben lehetőségeket, funkciókat és minőséget tekintve az iptv egyértelműen felülmúlja azokat. Egyik fő előnye az interaktivitás: a szolgáltató rugalmasan, központilag bővítheti az elérhető tartalmakat és funkciókat, amelyekből a felhasználó egyedi igényei szerint válogat. Ezzel szemben a kábeltévés szolgáltatás tudását a set-top-box határozza meg.

Mindennek köszönhetően az iptv a jövő technológiája, ahová komoly fejlesztési források áramlanak. A változás csak idő kérdése. Amint az internethálózatok széles réteget lesznek képesek kiszolgálni stabil, nagy sávszélességű kapcsolattal, az iptv robbanásszerűen fog elterjedni és piacvezető technológiává válik.