Technology

mars space űr ship
Forrás: ITB

Teljes jogú Interszputnyik tagok lettünk

Május 27-28-án az Interszputnyik Nemzetközi Űrtávközlési Rendszer és Szervezet Budapesten tartja a Tanács XLII. ülését és az Üzemeltetési Bizottság 17. ülését. Az ülés nyitóeseménye annak a csatlakozási szerződésnek az aláírása volt, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke írt alá, így Magyarország teljes jogú tagjává vált az Interszputnyiknak.

A nemzetközi szervezet budapesti ülésén Karas Monika a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke Magyarország nevében aláírta azt a csatlakozási szerződést, amely biztosítja az Interszputnyikban való teljes jogú tagságot, így hazánk aktív részesévé és döntéshozójává válik a 26 tagországot tömörítő nemzetközi űrtávközlési szervezetnek, valamint a szerződés aláírásával a Nemzetközi Média- és Hírközlési Hatóság egyben átveszi a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól a magyarországi képviseletet. „Ez a mai esemény méltóképpen jelképezi az Interszputnyik és Magyarország közötti konstruktív együttműködést, és erősíti az Interszputnyik és Hatóságunk közvetlen szakmai kapcsolatát, amelynek eredményei a jövőben meg fognak mutatkozni” – emelte ki beszédében Karas Monika.

Az Interszputnyik Alapító Okiratát Módosító Jegyzőkönyv és az Üzemeltetési Bizottság létrehozásáról szóló megállapodás ratifikálása és a csatlakozási szerződés egyrészt az ország nemzetközi kapcsolatainak megújítását tükrözi, másrészt az aláírás új lendületet ad a hazai távközlési és űriparágnak. A csatlakozással megnyílik a lehetőség, hogy a magyar vállalkozások nagyobb piacot szerezzenek az űriparban, és új megrendelésekhez jussanak a magasan kvalifikált hazai szakemberek.