Technology

Mark Zuckerberg
Forrás: ITB

Hogyan lesz mindenkinek internete?

Mark Zuckerberg technológiai óriásvállalatokkal szövetkezve kezdett nagyszabású projektbe, amelynek célja, hogy világszerte mindenki számára biztosítsa az internethozzáférést, mert a Facebook alapító szerint a kapcsolattartás mindenkit megillető jog.

Az internet.org elnevezésű kampányról Zuckerberg a CNN hírtelevíziónak elmondta, azt akarják elérni, hogy bárki, bárhol egyszerűen besétálhasson egy üzletbe, vehessen egy telefont, felkapcsolódhasson az internetre és hozzáférjen ugyanazokhoz a dolgokhoz, amelyekhez minden más internethasználó.

A Világbank adatai szerint a Föld hétmilliárdos lakosságából több mint 4,5 milliárd embernek nincsen internethozzáférése. A legnagyobb elmaradás a kelet-afrikai Eritrea (0,8 százalék), a délkelet-ázsiai Kelet-Timor (0,9 százalék) és Mianmar (1,1 százalék) területén van. Az Egyesült Államok lakosságának 19 százaléka nem rendelkezik internet-hozzáféréssel.

Zuckerberg egy olyan világról álmodik, amelyben mindenkinek ugyanolyan lehetőségek állnak a rendelkezésére ahhoz, hogy megossza véleményét és szabadon beszéljen. Mint elmondta, a kapcsolattartás emberi jog. Zuckerberg technológiai óriásvállalatokat - Nokia, Qualcomm, Samsung - is meggyőzött, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Más vállalatok is próbálkoznak hasonló missziókkal. A Google cég rádióantennákkal felszerelt ballonokat küld a sztratoszférába a Loon nevű projekt részeként, amelynek célja, hogy összekapcsolja az internettel nem rendelkezőket.

A mobilgyártók mindeközben azon igyekeznek, hogy olcsó - kevesebb, mint 15 dollárba kerülő - okostelefonokat fejlesszenek ki. Zuckerberg eddig több mint egymilliárd dollárt fektetett a projektbe és reméli, hogy még többet tehet az internet-hozzáférés globálissá válásának elősegítéséért.