Technology

Hibrid felhő

Nem mindegy, hogyan kapcsolódnak össze a felhőszolgáltatások és a belső infrastruktúra. Megéri az odafigyelés, mert sok nyűgtől mentheti meg az informatikusokat.

Ideális helyzetben bármilyen, vállalaton belüli informatikai szolgáltatást ki lehetne tenni a felhőbe – abban a világban elég a sávszélesség, minden feladatra van felhőszolgáltatás, egyértelmű a jogi környezet, és megoldott a biztonság is.

Nem korlátlan a sávszélesség (vagy csak túl drágán), nincs mindenre szolgáltatás és nem minden alkalmazás vihető át felhőre – sorolja a szomorú valóság ismérveit Budai Péter, a Microsoft termékmenedzsere. Így hát együtt kell élnie a felhőnek a házon belüli informatikai rendszerekkel.

Először azt kell megvizsgálni, hogy mely belső rendszerek, informatikai szolgáltatások válthatók ki felhőszolgáltatásokkal. Budai Péter szerint azokkal a szolgáltatásokkal kell kezdeni, amelyeknél nincs túl sok hozzáadott érték, viszont sok gonddal jár az üzemeltetés.

„Van jó néhány enyhén kritikus alkalmazás, amely majdhogynem olyan a felhasználók számára, mint a levegő: csak akkor tűnik fel a létezése, amikor elfogy. Ha ezekhez a vállalati informatika nem tud pluszt nyújtani – funkciót, teljesítményt, megbízhatóságot stb. –, akkor nem érdemes bent tartani” – mondja a Microsoft termékmenedzsere.

Tipikusan ilyen a levelezés. A legtöbb vállalatnál belső Exchange-kiszolgálók üzemelnek, teljesen szokványos funkciókkal. A gond akkor jön, amikor a felhasználók kinövik a rendszert vagy egy galiba után helyre kellene állítani az adatbázist. Ilyenkor jön rá az informatikus, hogy a felhőből jobb rendelkezésre állással érhető el mindaz, amit az ő rendszere kínál. Ráadásul a garantálása átkerül tőle a szolgáltatóhoz.

A felhőszolgáltatások integrációja a meglévő rendszerekkel igényel némi munkát és szakértelmet. A levelezés (de szinte minden más szolgáltatás) esetében elsősorban az integrációra, azon belül is leginkább a jogosultságkezelésre kell odafigyelni. A cél az, hogy a szolgáltatás transzparens legyen a felhasználók számára; akkor viszont nem várhatjuk el tőlük, hogy külön jelszóval kelljen bejelentkezni a felhőbe, mondja Budai Péter.

A felhő alapú Exchange esetében például a helyi és a „felhős” Active Directory szinkronizálását kell megoldani. Így a kényelem és a biztonság is megmarad.