Technology

11_pressebox_de_Michael_Dell1_420px
Forrás: -

Michael Dell a csúcsra tör

Hogyan lehet dollármilliárdokat csinálni? Sok munkával és kitartással a közhely szerint, de természetesen nem árt, ha az embernek érzéke is van hozzá.

 

Michael Dell
Michael Dell
A Dell Inc. alapító elnök-vezérigazgatója, Michael Dell története minden szempontból szokványosnak mondható, egészen kis gyerekként már az üzleten törte a fejét, és ez a mentalitása élete során sem változott. Jómódú texasi család gyermekeként tőzsdeügynök apjától leste el a kereskedelem és üzletkötés alapjait. Sikereiről sokat elmond, hogy 15 évesen többet keresett, mint tanárai. Spórolt pénzét részvényekbe és nemesfémbe fektette, a nyereségből pedig vásárolt egy Apple II számítógépet, ami később megváltoztatta az életét.

 

 

Lakáscég

 

Természetesen rögtön szétszedte a gépet és az alkatrészeket tanulmányozva ismerte meg a gép működését,a megszerzett tudást egyetemi évei alatt kamatoztatta – kollégiumi szobájában számítógép-összeszerelő műhely volt. Tekintve, hogy a kollégiumból minimális rezsivel üzemelhetett, így sikeresen ígért alá más cégeknek, és nyert el számos állami megrendelést. Úgy találta, sokkal kifizetődőbb, ha a felhasználó közvetlenül a gyártótól szerzi be gépeit, kiiktatva a hagyományos kereskedelmi csatornákat. 1984-ben jegyeztette be cégét PCs Limited néven.

 

Ezerdolláros befektetéssel induló cége számítógépeket és alkatrészeket árult; a három emberből és egy szerszámosládából állt összeszerelősor a lakásában üzemelt. Az akkor már Dell Computers Inc. néven működő vállalat hatalmas sikereket ért el, főleg költséghatékonyságának köszönhetően; 1992-ben történelmet írt, amikor legfiatalabb cégvezetőként felkerült a Fortune 500-as listára. 1996-ban cége szervergyártásba kezdett, ekkor indult internetes áruháza is, amelyen hamarosan napi egymillió dolláros forgalmat bonyolított. 2001-ben vált a világ legnagyobb pc-gyártójává, megelőzve a Compaqot. Michael Dell elnök-vezérigazgatóként továbbra is vasmarokkal irányítja cégét, úgy tűnik, a helyes irányba. Bár pc-eladásai csökkennek, legutóbb mégis úgy nyilatkozott, a tabletőrületből kimarad, mert az az Apple térfele.

 

 

A siker kulcsa

 

Michael Dell sikerének kulcsa a lehetőségek felismerése és kihasználása, tehetségét leginkább fiatalkori karrierje mutatja. Tizenévesen magazin-előfizetésekkel házalva jött rá, hogy leginkább a fiatal házasok és a frissen lakáshoz jutottak hajlandóak előfizetni, ezért az anyakönyvi hivataltól és a bankoktól gyűjtött adatok alapján alakította ki ügyfélkörét, megsokszorozva bevételeit.

Michael Dell
Michael Dell
 

 

Másik alapvető üzletpolitikája a költségek minimalizálása, kiszervezésekkel és adókedvezmények keresésével. Tavaly a Dell Inc. négymillió dollárt fizetett az amerikai Tőzsde- és Értékpapír-felügyeletnek egy könyvviteli csalási ügy rendezéseként. A kritikák ellenére, vagy éppen azok miatt kiterjedt jótékonysági tevékenységet folytat, leginkább gyermeksegélyezésre és fejlesztésre áldozva vagyonából. Vezetése alatt cége a világ egyik legnagyobb it-vállalatává vált, s a mai napig stabilan tartja pozícióját. Gyors helyzetfelismerő képessége és jó meglátásai eddig segítségére voltak. Kérdés, hogy a pc-korszak sokak által megjósolt leáldozásával meglátja-e időben az új irányt vagy visszavonulva élvezi megszerzett javait.