Technology

Knowledge_Graph
Forrás: theatlanticwire.com

Google: tudásalapú böngészés

Új algoritmust mutatott be a minap a Google, melynek lényege, hogy a keresett kifejezések a hozzájuk kapcsolódó releváns tartalmakkal egészülnek ki.

Hamarosan új funkcióval bővülhet a Google böngészője. A keresőcég egy olyan algoritmussal tuningolja fel bonyolult rendszerét, amely a hagyományos keresési eredményeket kiegészítendő, tudásalapúan rendszerezi a találatokat, melynek köszönhetően az egyes találatok sokkal gazdagabbak lesznek a kapcsolódó információkban. Ez az úgynevezett Knowledge Graph fejlesztés révén lehetséges, amelyet nevezzünk egyszerűen csak tudásgrafikonnak.

 

A jövőben tehát úgy fog kinézni egy keresés, hogy már nemcsak a legrelevánsabb találatok között kutathatunk a remélt információ(k) után, de dolgunkat leegyszerűsítendő és megkönnyítendő, tematikusan rendezett, képekkel illusztrált infók is megjelennek a találati oldalon. A fentebb látható videóból például azt az esetet prezentálják, hogy mi van akkor, ha például Leonardo da Vinciről, vagy éppen Marie Curieről szeretnénk többet megtudni. A releváns találatokon túl megtaláljuk a tudósokhoz tartozó alapvető adatokat (születési hely, tevékenységek, kapcsolódó személyek, képek stb.), vagyis a keresés bizonyos értelemben „emberibb” lesz, mert úgy akarja megérteni a világot, mint az emberek – írja hivatalos blogján a Google.

A figyelemreméltó fejlesztés tulajdonképpen a szemantikus web – részletek itt – jobb megértéséből ered, s eredetileg nem a Google érdemein alapul. A kétezres évek közepén megalakult Metaweb próbálkozott meg elsők között az adatok szemantikus formában történő összegyűjtögetésével, ebből nőtte ki magát az a Freebase néven ismert adatbázis, amely – ahogy például ez a mellékelt videóból is látható –úgynevezett entitás gráfok szerint tárolja a szervereken az egyes elemeket és a köztük fennálló kapcsolatokat. Talán nem véletlen egybeesés, hogy a Google 2010-ben bekebelezte az adatbázist fejlesztő Metawebet, ugyanis a most bejelentett tudásgrafikon is a Freebase-en alapul. Persze jócskán továbbfejlesztették ezt az adatbázist, amelyhez automatikus módszereket és a neten fellelhető nyilvános és fizetős linkelt adatbázisokat is felhasználva kiépítettek egy sokkal nagyobb és összetettebb gráf adatbázist, a Knowledge Graph-et.

Elsőként az Egyesült Államokban lesz elérhető a Google fejlesztése, később pedig globálisan is, mindenesetre az biztos, hogy ezzel most sikerült borsot törniük a konkurens Microsoft orra alá, amely Bing nevű keresőjénél egyébként hasonló fejlesztésekkel próbálkozik.