Technology

app
Forrás: wordpress.com

Alkalmazásboltot nyit a Fujitsu

Nem csak infrastruktúrát és platformot, hanem üzleti megoldásokat is kínál a jövőben a felhőből a Fujitsu Technology Solutions.

 

A számítási felhő nem új technológia, nem új informatikai paradigma, hanem egyszerűen a megoldások célba juttatásának új modellje – hangsúlyozták a Fujitsu Technology Solutions vezetői a cég hagyományos felhasználói és partneri konferenciáján, a müncheni Fujitsu Forum 2011-en. (Az FTS a japán anyacégnek az EMEA-térségben működő leányvállalata.) Ebből pedig következik, hogy felhő nem a cél, hanem az eszköz, az ügyfelek pedig a nem a felhő technológiája után érdeklődnek, hanem az azon keresztül elérhető üzleti megoldásokért, mondta Rolf Schwirz, a cég tavaly kinevezett vezérigazgatója.

Schwirz helyére tette a felhőt.     (forrás: computerwoche.de)
Schwirz helyére tette a felhőt. (forrás: computerwoche.de)
 

Mivel pedig a Fujitsu számára is a számítási felhő a stratégia egyik legfontosabb eleme, a cég túllép az eddig kínált infrastrukturális és platformszolgáltatásokon, és üzleti megoldásokat is fog kínálni, teljessé téve a felhő alapú ökoszisztémát, tette hozzá a sajtótájékoztatón Réger József (Josepf Reger), a Fujitsu Technology Solutions magyar születésű főtechnológusa. Ennek részeként ma bejelentették (és valamikor 2012 elején meg is nyitják) saját üzleti alkalmazásboltjukat, a Business Solutions Store-t, amelyben saját és külső fejlesztők alkalmazásai egyaránt megtalálhatók lesznek.

Saját megoldásai közül a Fujitsu most egy nyílt forráskódra alapozott CRM-rendszert mutatott be, de Réger József szerint a jövőben továbbiak is várhatók: egyik feladata éppen az, hogy a japán anyacég kínálatát átnézve kiválassza azokat a megoldásokat, szolgáltatásokat, amelyekre az európai piacon is lehet igény. A külső fejlesztőknek a Fujitsu segítséget ad alkalmazásaik "felhősítéséhez", és olyan kiegészítőket kínál, mint a felhasználómenedzsment, a személyazonosság-kezelés vagy a számlázás. Az alkalmazásboltban való megjelenés ingyenes lesz, csak a forgalom után kell fizetni.

Ami a stratégia további elemeit illeti, 2015-re a Fujitsu Technology Solutions meg akarja kétszerezni a fejlődő piacokról származó bevételeit, és a távlati cél, hogy a teljes Fujitsun belül a mostani 30 százalék körüli szintről 50 százalékra emeljék a Japánon kívülről származó bevételeket. Ennek a növekedésnek a nagy részét éppen az FTS-től várják.

Réger József egy háttérbeszélgetésen azt is elárulta, hogy Münchenben amolyan második vállalati főhadiszállás kiépítése folyik. Japánon kívül csak Németországban, a Fujitsu Technology Solutionsnél van termékfejlesztés és gyártás is, aminek a jelentősége az idei földrengés során mutatkozott meg: a japán gyárból hat nap alatt sikerült átköltöztetni a szerverek gyártását az augsburgi üzembe (amelyről egyetlen FTS-vezető sem mulasztja el megjegyezni, hogy az egyetlen megmaradt számítógépgyár Európában).

A hardvergyártás továbbra is központi eleme lesz a Fujitsu tevékenységének. Az idei konferencia bejelentései közé tartozott az is, hogy elkészült a világ leggyorsabb szuperszámítógépének, a K computernek a továbbfejlesztett – és kereskedelmi forgalomba szánt – változata. A PrimeHPC FX10 névre hallgató gép közel 100 ezer node-ból (1024 rackből) áll, és elődjének 10 petaflopjával szemben 23 petaflop teljesítményt nyújt. De az egyéb újdonságok között volt egy 8 terabájt (!) memóriával ellátott Primergy szerver is: az SAP HANA platform futtatására tervezett célrendszer hatalmas adatbázisokat tarthat a memóriával és elemezheti azokat valós időben.