Technology

Szuts_Bela_420
Forrás: FrontEndART

Banki szolgáltatások és mögöttük az IT

Minden bank legfontosabb célja, hogy ügyfelei elégedettségét növelje, ezáltal piaci pozícióját tovább javítsa, még a nehezen kezelhető, folyton változó gazdasági környezetben is. Az ügyfél elégedettségére számos tényező hatással lehet, mint például a szolgáltatások minősége, elérhetősége, gyorsasága, hatékonysága. E jellemzőket a háttérben leginkább a banki szoftverek minősége befolyásolja.

Versenyképes szolgáltatások nyújtásához elengedhetetlen a stabil, az ügyfél igényeihez és a jogszabályok változásaihoz dinamikusan alkalmazkodó banki IT rendszerek fejlesztése. Továbbá a már üzembe állított szoftverek gyors és hatékony módosítása, karbantartása szintén fontos és összetett feladat – mondta Laczi László, a Raiffeisen Bank BUILD/Integrációs és Java csoportjának vezetője. Szoftverminőségi céljainkhoz eszköztámogatást kerestünk, kézenfekvő megoldás volt egy ingyenes, nyílt forráskódú eszköz beillesztése a fejlesztési folyamatainkba. A kiválasztott eszköz megfelelőnek tűnt a Java szabálysértések és egyéb forráskódbeli anomáliák felderítésére, de ahogy egyre több forráskód került elemzésre, kiderült, hogy az eredmények viszonylag pontatlanok, validálásuk egyre több fejlesztői erőforrást igényelt. Az ellenőrzés hatékonyságának növelése érdekében fejlesztőink cég specifikus szabálysértés-ellenőrző bővítményekkel egészítették ki a telepített alkalmazást. Mindezek után volt alkalmunk részt venni egy, a FrontEndART által szervezett workshopon, ahol a szakmai kérdések megvitatása mellett hasonló kihívásokkal szembenéző kollégákkal is konzultálhattunk, valamint sikerült megismerni egy szintén ingyenes, FrontEndART által fejlesztett megoldást, a SourceMeter-t. A SourceMeter konfigurálhatósága és a mérési eredményei annyira meggyőzőek voltak, hogy a bevezetése mellett döntöttünk. A rövid pilot időszakot követően kiderült, hogy a SourceMeter priorizálása sokkal inkább megfelel igényeinknek – így a megoldás teljes körű bevezetését, valamint további (a funkcionalitást hatékonyabb hibakeresési technológiával, a biztonsági réseket pedig fejlesztési időben történő észleléssel kiegészítő) modulokkal történő kibővítését tűztük ki célul. Jelenleg számos projekt napi szintű kódminőség ellenőrzését, monitorozását végezzük, ennek eredményeként jobb minőségben és rövidebb idő alatt készülhetnek el a szoftvereink – nyilatkozta Laczi László.


Szűts Béla, a FrontEndART értékesítés vezetője
Szűts Béla, a FrontEndART értékesítés vezetője
Cégünk azzal a céllal fejlesztette ki a már nemzetközi viszonylatban is ismert SourceMeter forráskód-elemző eszközt, hogy a szoftverfejlesztő szakma számára az eddig ismert nyílt forráskódú minőségbiztosító szoftvereknél hatékonyabb, ingyenes megoldást tudjunk kínálni – mondta Szűts Béla, a FrontEndART Kft. értékesítési vezetője. Az alkalmazás elterjedése új üzleti igényeket indukált, így már egy nagy pontosságú szabálysértés keresőt és egy OWASP szerinti sérülékenységeket detektáló modult is tudunk biztosítani a rendszerhez. A banki szoftverrendszerek megbízható és hatékony működése mind az üzletmenet, mind az adatbiztonság szempontjából kritikus - ugyanakkor a szektor dinamikus fejlődéséből adódóan a piacra kerülési idő (Time-to-Market, TtM) csökkentése is egyaránt fontos tényező. Az új lehetőségeknek köszönhetően a szoftverfejlesztők egyszerűbben megtalálják a biztonsági sérülékenységeket okozó szabálysértéseket is, amelyek gyors beazonosításával már fejlesztési időben könnyen javíthatóvá válnak a vizsgált alkalmazások, tovább csökkentve a fejlesztési időt, valamint az üzemeltetésre átadott rendszerben található hibák arányát – nyilatkozta Szűts Béla.