Technology

ST_420
Forrás: ITB

Formálódó vállalatok

Egy modern vállalatnak muszáj követnie a folyamatosan formálódó piaci trendeket, s időben kell reagálnia a változásokra.
Néhány év leforgása alatt történt az egész. Miután megjelentek az első okostelefonok, s rövid idő alatt átvették az uralmat a mobilpiacon, fel sem eszméltünk, de jött a következő fogyasztói őrület, a tablet. Ezen mobil készülékek folyamatos globális előretörése aztán lökést adott olyan trendek kibontakozásának is, amelyek korábban nem különösebben foglalkoztatták a felhasználókat. Ezek közös mozgatórugója a mobilitás. A felhasználók mindig, mindenhol, mindenféle információhoz hozzá szeretnének férni, ami releváns lehet számukra.

Két olyan újszerű jelenség hálózza be mindennapjainkat, melyek ezen filozófia mentén hódítanak egyre nagyobb teret maguknak. Az egyik az úgynevezett felhő, s az ide kapcsolódó szolgáltatások, megoldások, a másik pedig a „bring your own device” (byod), azaz a „Hozd a saját eszközödet!” – jelenség, amikor a dolgozók magukkal viszik mobil eszközeiket a munkahelyükre, és használják is munkájuk közben. Rengeteg potenciál és lehetőség van bennük, de ugyanakkor jelentős biztonsági kockázatot hordoznak magukban. Az említett trendek ugyanis a vállalati kultúrába is beszivárogtak, s a nemzetközi tapasztalatok azt sugallják, nem igen lehet gátat szabni elterjedésüknek. Viszont egy, az információbiztonságra valamit is adó vállalat életében nem fordulhat elő, hogy üzletileg kritikus adatok kerüljenek avatatlan kezekbe.

 


 

 

Mindig biztonságban

Magyarországon különösen kényes ez a téma, mert felmérések támasztják alá, hogy a globálisan terjedő felhasználói trendek valahogy lassabban vernek gyökereket a magyar felhasználói kultúrában, így nyilván a vállalati szférába is később jutnak el. Ezt elsősorban biztonsági aggályok szülik: a magyarok általában jobban bíznak a bevált, megszokott dolgokban. Meg kell hagyni, a felhő és a byod is mind olyan felhasználói trendek, melyek komoly kockázatot hordoznak magukban. Viszont ez nem azt jelenti, hogy megfelelő eszközökkel ne lehetne akár minimálisra csökkenteni ezt a kockázatot. „Minden csak az eszközök és szolgáltatások megfelelő menedzsmentjén múlik” – mondja Kresz Balázs, S&T Consulting Hungary Kft. szolgáltatásfejlesztési és konzultációs üzletág vezetője.

„Cégünknél néhány évvel ezelőtt kezdett el felértékelődni a mobilitás, illetve kezdtek egyre inkább előtérbe kerülni a felhőalapú megoldások. Mára stratégiai fontosságúak lettek a cég életében, s ennek megfelelően változott az elmúlt időszakban portfóliónk is” – magyarázta a szakember. Mint mondta, a vállalatnál teljes mértékben fel vannak készülve arra, hogy megfelelő megoldásokat tudjanak biztosítani olyan vállalatok számára is, melyeknek biztonsági aggályaik lennének az említett trendekkel kapcsolatban. „A globális pc-piac csökkenése és az új fogyasztói trendek vállalati kultúrába való begyűrűzése két lehetséges válaszút elé állítja a cégeket. Az egyik, hogy vékonyklienst adnak a munkavállalónak. Ennek vonzata, hogy minden alkalmazás szerveroldalra költözik. Lényegében egy zárt környezet jön létre, amely egyben garantálja a biztonságot, hisz minimális üzletileg kritikus alkalmazáshoz férnek csak hozzá a felhasználók. A másik út, hogy a felhasználó a saját készülékét hozza be a vállalathoz. Ettől az úttól persze sokkal jobban tartanak a cégek, pedig nagyszerűen ki lehet küszöbölni a biztonsági kockázatokat” – magyarázza Kresz Balázs. Mint mondta, a MobileIron egyik magyarországi megoldásszállítójaként a szolgáltatás révén egyszerre képesek menedzselni a vállalati infrastruktúrával kölcsönhatásba kerülő mobil eszközöket, az azokon futó alkalmazásokat, illetve az ezek révén elérhető tartalmakat.

 

Kecske és káposzta

Az úgynevezett mobile device management (mdm) megoldások révén a vállalati rendszergazdák központilag aktiválhatják, konfigurálhatják és ellenőrizhetik a mobileszközöket; ha szükséges, a távolból változtathatnak a beállításokon, zárolhatják, vagy éppen törölhetik is a mobil adattartalmát. A mobil eszközökről az intranet is biztonságosan elérhető, és a vállalati alkalmazások beállításai is vezérelhetők. Ilyen megoldás a MobileIron, amely a hasonló alkalmazások közül kiemelkedik széles platformtámogatásával, valamint a menedzselt eszközök sokrétű biztonsági szűrésével. Röviden összefoglalva úgy működik, hogy a cég által biztosított alkalmazásokat, az abban létrejövő adatokat külön konténerként lehet vele kezelni, titkosítva. Ehhez egy mobile at work nevű agent-et kell feltelepíteni, így egy céges profil jön létre az adott készüléken. Az ebbe bekerülő tanúsítványokkal a készülék autentikálja magát akár az mdm szerverhez, akár egyéb más szerverekhez. Ha ezt az alkalmazást eltávolítjuk, azzal együtt eltűnik ez az úgynevezett céges profil is, minden tanúsítvánnyal, adattal együtt, ugyanakkor a felhasználó személyes adati érintetlenül maradnak.