Technology

Felhős vagy offline Office?

Manapság minden az online szolgáltatásokról szól, beleértve az irodai munkát is. De leáldozik-e a hagyományos, azaz dobozos „office” szoftverek csillaga a felhő alapú irodai alkalmazások megjelenésével?

Przemek Sienkiewicz, a Google Enterprise Közép-Kelet-Európáért, Oroszországért és a FÁK-államokért felelős vezetője
Przemek Sienkiewicz, a Google Enterprise Közép-Kelet-Európáért, Oroszországért és a FÁK-államokért felelős vezetője
Felhős lesz!

Hosszú távon szerintem kiszorulnak a hagyományos programok, mert a felhő alapú irodai szolgáltatások néhány, speciális feladatra kivételével hasznosabbak náluk. A „felhős” irodai megoldások révén a cégek ugyanazokat a folyamatosan fejlődő, könnyen használható alkalmazásokat kapják meg, amelyeket az egyéni felhasználók – de ezek kiegészülhetnek speciális funkciókkal, biztonsági megoldásokkal és támogatással is.

Az emberek akkor tudnak a leghatékonyabban dolgozni, ha mindig rendelkezésükre áll a technológia, amellyel gyorsan és könnyen megoszthatják egymással az információkat, s így közösen dolgozhatnak feladataikon. A felhasználók bármilyen internethez csatlakoztatott számítógépről, okostelefonról vagy tabletről egyszerre, egy időben tudnak ugyanazon a dokumentumon dolgozni. Mindenki a legfrissebb dokumentumot használja munka közben, nem kell emailben küldözgetni a különböző verziókat, tehát nincs kavarodás.

Amikor a szövegszerkesztő vagy bármelyik másik alkalmazás új funkcióval bővül, a felhasználóknak csak frissíteniük kell az oldalt, legfeljebb a böngészőt kell újraindítani. A cégek számára pedig a felhő alapú szolgáltatások azt jelentik, hogy nem kell üzemzavartól tartani vagy külön szervereket üzemeltetni. Az adatok is biztonságban lesznek a felhőben, így az erőforrásokat fontosabb tennivalókra tudják koncentrálni.

 

 

 

Banai Miklós, a nyílt forrású EuroOffice irodai csomagot kiadó MultiRáció ügyvezetője
Banai Miklós, a nyílt forrású EuroOffice irodai csomagot kiadó MultiRáció ügyvezetője

Offline is kell!

Az írás, dokumentumszerkesztés évezredek óta a kultúra része. Hatékonyságát ma szövegszerkesztők, bemutatókészítők, táblázatkezelők, azaz irodai alkalmazások növelik. Ezek akár asztali gépen, akár szerveren, egy vagy több felhasználó hozzáférésével futtathatók. Újabban pedig saját ip-cím nélküli, felhőbe kötegelt számítógéprendszereken, amelyeket az egyes felhasználók az internet segítségével érhetnek el saját eszközükről.

A felhőbe vitt irodai alkalmazások hatékony használata csak elegendő sávszélességű és folyamatosan rendelkezésre álló internetszolgáltatás mellett lehetséges. Ekkor az egyidejű csoportmunkát ezek a „felhős” irodai alkalmazások nagy hatékonysággal támogathatják.

Amikor azonban a felhasználóknak nincs szükségük egyidejű csoportmunkára dokumentumaik szerkesztéséhez, akkor nem szükséges az internet-hozzáférés. A felhasználó irodai alkalmazását saját eszközén is futtathatja, elkészült dokumentumait saját eszközén, további kockázat vállalása nélkül őrizheti. Az új eszközök kapacitása pedig nem korlátozza sem az irodai alkalmazások telepítését, sem a dokumentumok tárolását.

Tehát a negyedik generációs platform az irodai alkalmazásokat nem száműzi a felhasználók saját eszközeiről a felhőbe. A felhő csupán újabb, hatékonyságnövelő lehetőségeket kínál a felhasználóknak, különösen egyidejű csoportmunkájuk során.