Technology

Fővárosi Vízművek
Forrás: Fővárosi Vízművek

Biztos mederbe terelt mentés a Fővárosi Vízműveknél

A Fővárosi Vízművek a HP StoreOnce segítségével sokszorosára növelte a lemezes biztonsági mentés adatmennyiségét, csökkentette az ehhez szükséges fizikai tárterületet, és megteremtette a feltételeket a mentési környezet konszolidálásához, a katasztrófatűrés még szigorúbb követelményeinek teljesítéséhez.

A Fővárosi Vízművek Zrt. Budapest és számos környező település vízellátását biztosítja. A szolgáltatás zavartalansága érdekében a Társaság működését támogató Unix és Windows alapú rendszerekben keletkező adatokról az IT osztály naponta biztonsági mentést készít. A Unix alapú mentési körben ez napi 5, míg a Windows alapú rendszerek esetében napi 11 terabájt adatmennyiségről készült  biztonsági mentés tárolását jelenti.


A Fővárosi Vízművek üzemeltetési előírásának értelmében az adatokat szalagos tárolókon is meg kell őrizni, ezért a Társaság D2D2T (disk-to-disk-to-tape) felépítésű mentési környezetet alakított ki. A mentések adatai először egy köztes, lemezes tárolórétegre (házon belüli szóhasználattal staging területre), majd szalagos kazettákra kerülnek.

"Az átmeneti tárolóréteget iSCSI technológiás lemezekből alakítottuk ki, hogy lerövidítsük a mentési időablakokat" – mondta Laskovics János, a Fővárosi Vízművek Zrt. informatikai üzemeltetési csoportvezetője. "Ezen a módon 3-5 napi adatmennyiség gyors elérésű biztonsági mentését tudtuk fenntartani a staging területen, ahonnét a mentéseket meghatározott időközönként, illetve a tárolóterület beteltével kiírtuk szalagra, és a kazettákat földrajzilag távol kialakított helyszínre szállítottuk. Mindez nagy számú kazettaművelet végrehajtását rótta az üzemeltetésre, és jelentős mértékben terhelte a szalagos egységeket, nem utolsósorban az 5 napnál régebbi adatok visszaállítását is időigényessé tette, ezért a mentési környezet továbbfejlesztése mellett döntöttünk. Olyan megoldást kerestünk, amellyel a működés folytonosságát biztosító D2D2T felépítés megtartása mellett a köztes tárolórétegen őrzött adatmennyiséget 31 napra növelhetjük, méghozzá úgy, hogy ehhez ne kelljen drága eszközöket, túl nagy fizikai tárkapacitást vásárolnunk." 

22 terabájt 800 gigabájton

A Fővárosi Vízművek mint fővárosi tulajdonú cég közbeszerzési eljárás keretében nyílt pályázatot hirdetett, amelyre öt szállító jelentkezett. A Társaság a pályázati kiírásban megfogalmazott műszaki követelményeknek mindenben megfelelő és az árversenyben is legjobbnak bizonyuló HP StoreOnce  D2D4312 tárolómegoldást 12 db 1 terabájtos lemezzel vásárolta meg.

A jelenlegi konfiguráció 8-9 terabájt szabadon felhasználható tárterületet biztosít számunkra, amely a gyakorlatban is kiszolgálja mentési igényeinket – mondta Laskovics János. "A HPStoreOnce D2D4312-t 2012 novembere óta élesben használjuk. Az első hetek tapasztalatai alapján az eszköz még a tesztelés során elért, közel 20-szoros aránynál is magasabb, 28-szoros deduplikációs rátát biztosít, 22 terabájt adatot 800 gigabájt tárterületen tárolunk. Ennek köszönhetően jelentős költségmegtakarítást érünk el, mivel a havi 80 terabájt adatmennyiség mentéséhez tizedannyi lemezes tárkapacitást kellett vásárolnunk. A megtakarítás a szalagos tároláson kétszeresen is lemérhető. Egyrészt a korábbiakhoz képest most havi 120-150 db „forgó kazettával” kevesebb szalagos tárolóegységet használunk, másrészt azzal, hogy 3-5 napi helyett 1 havi adatmennyiséget őrzünk lemezeken, az üzemeltetés területén dolgozó kollégák is kevesebb időt töltenek a szalagkönyvtárak kezelésével, illetve a kazetták távoli helyszínre szállításával."

A HP StoreOnce D2D4312 jelenleg a Fővárosi Vízművek Unix alapú rendszereinek mentését látja el. Ha a kimagasló deduplikációs rátát a továbbiakban is tartani tudják, akkor a mostani konfiguráció elegendő szabad tárkapacitást fog biztosítani ahhoz is, hogy a Társaság Microsoft alapú rendszereit is ide mentse, minden további beruházás nélkül.