Technology

Emberi kérdések, technológiai válaszok

Nyíregyháza lesz az első digitális város a Digitális Magyarország program keretében – hangzott el a T-Systems Symposiumon.

Minden korábbinál több, 1800 regisztrált vendég vett részt a T-Systems immár harmadik alkalommal megrendezett Symposiumán. Az egész napos szakmai rendezvényt azért hívta életre a T-Systems Magyarország, hogy megfelelő fórumot teremtsen a hazai vállalkozások és iparági döntéshozók számára az infokommunikáció aktuális trendjeiről folyó beszélgetésekhez, és képet adjon a nemzetközi üzleti és technológiai folyamatokról.

A rendezvényen Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója bejelentette, hogy hamarosan elindul a kormányzat által meghirdetett  Digitális Magyarország program első konkrét fejlesztése. A programban – amelyben a Magyar Telekom a kormánnyal kötött partnerségi megállapodás keretében vesz részt – elsőként Nyíregyházát alakítják át digitális várossá. 2015 végére a város minden háztartása számára elérhetővé teszik a 30 megabit/másodperc sávszélességű internetkapcsolatot (országos szinten ezt 2018 végére kívánja megvalósítani a kormányzat). Ezzel párhuzamosan oktatási és képzési programokat is indítanak, elsősorban diákoknak, tanároknak és szülőknek. A komplex fejlesztésnek köszönhetően új lehetőségek nyílnak meg a város lakói előtt, továbbá javulhat a közintézmények működésének hatékonysága és a vállalkozások versenyképessége is. A Nyíregyházán szerzett tapasztalatok elemzése alapján folytatják majd a programot országszerte – jelentette be Christopher Mattheisen.

Rékasi Tibor, a T-Systems Magyarország Zrt. vezérigazgatója a Galaxis útikalauz stopposoknak című kultkönyvet idézve emlékeztetett arra, hogy a technológia majdnem minden kérdésünkre tud válasszal szolgálni, csak meg kell tudnunk fogalmazni a megfelelő kérdéseket. (A híres könyvben a szuperszámítógép több millió év gondolkodás után adja meg a választ „az élet, a világmindenség meg minden” kérdésére -- a válasz pedig 42.) Manapság releváns üzleti-társadalmi kérdéseket kell feltenni, és ezekre az infokommunikációs technológiák meg tudják adni a válaszokat.