Technology

12_Shopping-Women_420
Forrás: -

Eljött a tabletkorszak?

Világszerte tabletboom várható, kutatók szerint idén aztán tényleg robban a piac. Becslések szerint világszerte 191 millió gépet adnak el, itthon a második negyedévben 300 ezer lehet a táblagép-tulajdonosok száma.


 

 

Az IDC szerint a kisebb méretű és alacsonyabb árkategóriába tartozó táblagépek növekvő kereslete és kínálata rakétasebességgel tolja előre az eszköz világpiacát. Az amerikai piackutató ezért idén 191 millió táblaszámítógép eladását prognosztizálja. 2013–2016 között az értékesítések éves növekedése átlagosan 11 százalék lesz, 2017 végére pedig az éves eladási szám már 350 millió körül lehet.

 

Munkában

A KutatóCentrum felméréséből az is kiderül, hogy a tabletek 7 százaléka van céges tulajdonban, s munkára a válaszadók 21 százaléka használja saját gépét. Ugyanakkor a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet által végzett, nem reprezentatív felmérés szerint az alkalmazottak a vállalatok 55 százalékánál vehetik igénybe saját eszközeiket a napi munka során úgy, hogy azokról a céges hálózathoz és vállalati adatokhoz is hozzáférnek.

Háromszázezer

Mit cseppben a tenger, úgy tükröződnek a magyarországi tabletpiacban is a világtrendek. A KutatóCentrum 2013 második negyedévének elejére 300 ezer tablettulajdonost prognosztizál Tablet Report című jelentésében.

Az adatfelvétel idején, azaz mintegy fél évvel ezelőtt a 18–54 éves internetezők 5 százaléka rendelkezett tablettel, 3 százalékuk pedig ebook-olvasóval, ami megközelítőleg 170 000 táblagépet, illetve 100 000 e-könyvolvasót jelent. Figyelembe véve a vásárlási terveket, 2013 második negyedévére mind a tabletek, mind az e-könyvolvasók száma megduplázódhat a tavaly mért adatokhoz képest. Az eszközt egyébként jellemzően a 25–44 éves, magasabb státuszú korosztály használja, többségükben férfiak.

 

Kikapcsolódásra és útközben

A tablet azonban még nem annyira nélkülözhetetlen, mint a laptop: míg a noteszgéppel rendelkezők háromnegyede kapcsolja be minden nap készülékét, addig a táblagépek tulajdonosainak valamivel kevesebb, mint fele. A laptophoz hasonlóan a tabletet is elsősorban otthonunkban használjuk, ám míg előbbiek esetében a hordozhatóságot inkább a lakáson belül élvezzük, a tabletek esetében már sokkal inkább utazás közben is.

 


 

 

A táblagép-tulajdonosok túlnyomó többsége inkább tartalmat fogyaszt az eszközön, mintsem tartalmat generál. Így leginkább emailek, hírek olvasására, valamint információkeresésre használják az eszközt, de nem ritka az elektronikus könyvek olvasása, a filmnézés, vagy a játék sem. Kevésbé jellemző viszont a film- vagy zeneletöltés, a dokumentumok szerkesztése, illetve a csetelés.

Tartalomfogyasztásban egyébként a tablethasználatra vonatkozó időszak is egyre inkább elválik a hagyományos, pc-n jellemző webes tartalomfogyasztási szokásoktól. A tapasztalatok szerint amíg egy asztali gépen leginkább napközben fogyasztanak tartalmat a netezők, addig a tablet esetében ez jellemzően munkaidő után történik nyugodtabb, befogadásra alkalmasabb környezetben.