Technology

Elindult az internetes nemzeti konzultáció

Már működik és várja a kérdéseket az internetkon.hu címen az internetről szóló nemzeti konzultáció stábja. Deutsch Tamás kormánybiztos az iparág vállalatainak és szakmai szervezeteinek véleményére is kíváncsi.

Milyen legyen a jövő magyar internete? – Deutsch Tamás kormánybiztos szerint erre a kérdésre keresi a választ a február 3-án útjára indított internetes nemzeti konzultáció. „Az internet közös ügyünk, minden magyar polgárnak meg kell adni a lehetőséget, hogy elmondja a véleményét, mert ezek összessége fogja meghatározni a magyar internet jövőjét érintő döntéseket”, fogalmazott Deutsch Tamás a konzultáció terepéül szolgáló internetkon.hu weboldal bemutatásán.

A konzultáció első szakasza március 26-ig tart: eddig teheti fel minden magyar állampolgár azokat a kérdéseket, amelyeket fontosnak tart és szeretne látni a kérdőíven. A kormánybiztos elmondta: nincsenek tabuk, minden, az internet jövőjét érintő kérdést fel lehet tenni (maximálisan 350 karakterben, anonim módon is). Három nagy téma köré csoportosítják a kérdéseket: fogyasztóvédelem, versenyképesség és innováció, illetve az internet szabadsága és netsemlegesség. A kérdéseket március 27-én, bármiféle változtatás és szerkesztés nélkül közzéteszik az oldalon; addig időnként tájékoztatást adnak a gyakori témákról kérdésekről. (Az oldalon egy számláló mutatja a kérdések aktuális számát; nem egészen 24 óra alatt már több mint 1800 kérdés érkezett be.)

Az első szakasz lezárása után a stáb összesíti a beérkezett javaslatokat, és ez alapján megfogalmazza azt a 15-20 kérdést, amely a tulajdonképpeni konzultációt jelenti. Deutsch Tamás utalt arra, hogy a kérdőív összeállítása során is várják a javaslatokat, észrevételeket. A kérdőívekre májustól júliusig válaszolhat minden, 14. évét betöltött magyar állampolgár. A korábbi konzultációkon választójoghoz (18. évhez) kötötték a válaszadást, ettől most pontosan azért térnek el, hogy az interneten igen aktív fiatalok véleménye is tükröződjön az eredményekben.

A válaszokat összesítve Deutsch Tamásnak szeptemberen kell javaslatokat előterjeszteni a kormány számára, akár új jogszabályokról, akár meglévőek módosításáról. A kormánybiztos kérdésekre válaszolva ismételten hangsúlyozta, hogy a konzultáció nem az internetadó bevezetésének kíván megágyazni, illetve hogy eddig (áfa nélkül) 12,7 millió forintot költöttek el a weboldal szoftveres és hardveres környezetének kialakítására, illetve működtetésére.