Technology

Steve Jobs
Forrás: crenk.com

Elhunyt az iparág megreformálója

Alig telt el egy nap az Apple legújabb okostelefonjának bemutatása óta, rossz hír érkezett Cupertinóból: elhunyt Steve Jobs, a készülék szülőatyja s a cég egykori vezére.

 

„Mélyen elszomorodva kell bejelentsük, hogy Steve Jobs eltávozott a mai napon. Steve ragyogása, szenvedélye és energiája számtalan innovációnak volt forrása, ami mindannyiunk életét gazdagította és tette jobbá. A világ mérhetetlenül jobbá vált Steve révén” – áll az Apple igazgatótanácsának közleményében.

A gyeplőt elengedte, de ő marad az elnök.     (forrás: wordpress.com)
A gyeplőt elengedte, de ő marad az elnök. (forrás: wordpress.com)

Feltehetően Jobs is érezte, hogy nincs minden rendben az egészségi állapotával. Augusztusban jelentette be, hogy lemond vezérigazgatói posztjáról, s a cég operatív vezetését másra – a betegsége miatt Jobsot helyettesítő Tim Cook-ra – kívánja bízni. Az utóbbi néhány évben egyébként ez volt a negyedik alkalom, amikor Jobs egészségügyi állapotára hivatkozva húzta mega vészcsengőt. Először 2004-ben tett így, mikor hasnyálmirigyrákkal operálták, de csodálatos módon felépült a kórból. 2009-ben azért kért szünetet, mert májátültetése volt. 2011 elején közölte, hogy egészségi állapotának megromlása miatt bizonytalan ideig távol marad cégvezetői teendőitől. Az utóbbi pár hónapban már csak a cég elnöki teendőit látta el.

Nagy kérdés, hogy mi lesz ezek után a céggel és a Jobsot félistenként tisztelő felhasználókkal. A szakemberek a két lehetséges variáción vitáznak. Az egyik az, hogy a látnoki képességekkel megáldott Jobs vezetése nélkül ez a cég már biztosan nem az lesz, amelyik felbolygatta az okostelefonok piacát és – kis túlzással – megteremtette a táblagépekét. Mások ugyanakkor úgy vélik, hogy mivel Jobs betegeskedése miatt már jó ideje Tim Cook vezette a vállalatot, s irányítása alatt 62 százalékot erősödtek a vállalatrészvényei, így nem lesz gond az utódlással.

Viszont akik így gondolják, valószínűleg még ők is egyetértenek abban, hogy a jövőbe látó Steve Jobsot – aki egyébként az utóbbi időszakban már csak a kész termékeket ellenőrizte, hogy azok megfelelnek-e az Apple hagyományainak –, képtelenség helyettesíteni, hiszen ő maga az innováció motorja egy személyben. „Isten csak egyetlen Steve Jobsot teremtett, de az Apple sikeres marad Cook vezetése mellett is" – fogalmazta meg John G. Connors, a Microsoft korábbi vezetője.

Jobsot pont ezért szerették és pontosan ezért kapta meg évről évre a legrangosabb „kitüntetéseket”. Többször megválasztották a legokosabb, a legjobb és a legsikeresebb vezérigazgatónak. Jobs-szal kapcsolatban a díjak odaítélésekor rendszerint felmerült, hogy 1997-ben a csőd széléről hozta vissza az Apple-t. Azt tartották róla, hogy ő egy médium, egy menedzser és egy showman egy személyben, aki kimagasló ötleteivel (például az iPad-del) meg tudta reformálni az iparágat.