Technology

08_e-health_DE_420px
Forrás: -

Sokat tehet egészségünkért az informatika

Az egészség drága kincs, különösen egy rohamosan öregedő társadalomban. Megőrzésében sokat segíthet az informatika, esélyt teremtve fiatalnak és idősnek egyaránt egy emberibb életvitelhez.

 

Mintegy 300 regisztrált résztvevővel zajlott le a múlt héten az 5. Digitális Esélyegyenlőség (DE!) konferencia a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) szervezésében. Az összejövetel témája ebben az évben az egészségügy és a megelőzésre, megőrzésre törekvő életvitel informatikai támogatása, az e-health volt.

 

Mint ismert, az NJSZT – a civil társadalom iránti szakmai felelősségvállalásának tudatában – öt évvel ezelőtt indította el Digitális Esélyegyenlőség nevű országos mozgalmát. A cél az, hogy rövid időn belül mindenki teljes értékű tagja lehessen az információs társadalomnak – mégpedig a lehető legjobb egészségben.

 

 

Innovációval

 

Nos, tudjuk, hogy milyen az egészséges ember, de vajon egészséges-e az információs társadalom? – tette fel a kérdést rögtön nyitó előadása elején Bőgel György, a Central European University professzora. Az egészségügy a világon mindenütt a nagy állami elosztó rendszerek közé tartozik, így nem hatékony és drága, tehát fenntarthatatlan. Hazánkban a bruttó hazai termék (gdp) 5-6 százalékát fordítják erre a szektorra, az Egyesült Államokban ez az arány 18 százalék.


 

 

Az egészségügy fenntarthatóságát az innováció segítheti; nemcsak technológiai, hanem intézményi-társadalmi vonatkozásban is. A célok elérése érdekében különféle szervezetek, cégek többek között innovációs versenyeket rendeznek, amelyeken olyan találmányok születhetnek, mint például a malária felderítése egy különleges mobiltelefon-kamerával fényképezett vércsepp alapján, vagy zsebben hordozható ultrahangos vizsgáló berendezés.

 

Figyelemre méltó tendencia a „big data” jelenség hatása az egészségügyi innovációra, ugyanis az egészségügyi adatok mind szélesebb körű digitalizálása vagy eleve digitális keletkezése révén rendkívüli módon nő az adatállomány, s ezt a robbanást kezelni kell.

 

 

Már megint ez a depresszió

 

Korunk (egyik) népbetegsége a depresszió, ennek felismerésére és esetleges kezelésére jó eszköz a Facebook – hívta fel a figyelmet Csepeli György szociológus. A közösségi oldalon ugyanis minden tevékenységünk nyomot hagy, így cselekedeteinkből, preferenciáinkból, kedvenc filmjeinkből, zenéinkből leszűrhető, sőt mérhető a depresszió foka. Persze, ehhez, önkéntes alapon, kérdőív kitöltésére is szükség van. Haszna azonban kétségtelen: például facebookos viselkedésük alapján depressziógyanúsnak tűnő fiatalok esetében figyelmeztetni lehet a szülőket a fokozott odafigyelésre.

 

Kutor László, az Óbudai Egyetem Informatikai Rendszerek Intézetének docense szerint az informatika új kaput nyit a fogyatékkal élők kezeléséhez is. Technológiával sok mindent lehet pótolni, ami teljesebbé teheti a látás- és hallássérültek vagy a mozgáskorlátozottak életét. Beszélő tolómérő használatával például a vakok megtanulhatnak esztergálni, okostelefon és mobilinternet segítségével pedig süketnémák kommunikálhatnak jeltolmács közbeiktatásával például egy bolti eladóval.