Technology

Maksay Dorottya
Forrás: EIT ICT Labs

Magyar diák adta Európa legjobb informatikai innovációs ötletét

Az ELTE hallgatója az EIT ICT Labs jelöltjeként vehette át az elsőként átadott CH.A.N.G.E. díjat.

A Homebuddy kiötlője.      (forrás: EIT ICT Labs)
A Homebuddy kiötlője. (forrás: EIT ICT Labs)

Az Európai Innovációs és Technológia Intézet (EIT) november 12-én jelentette be a 2013-as EIT Awards győzteseit. Az európai innovációt és a vállalkozói szellemet támogató és ösztönző esemény során 17 jelölt közül választották ki a győzteseket. Maksay Dorottya, az EIT ICT Labs budapesti mesterképzésének és az ELTE Informatikai Karának hallgatója Homebuddy elnevezésű üzleti ötletéért (kezdeményezésének fenntartható társadalmi vállalkozássá fejlesztéséért) vehette át a díjat.

A Homebuddy lehetőséget teremt az idős emberek társadalmi interakciójára és gondozására azáltal, hogy összekapcsolja őket olyan egyetemi hallgatókkal, akiknek szállásra van szükségük. A diákok gyakorlatilag ingyenes lakhatást kapnak, cserébe pedig minden hétköznap két órát töltenek az idős embereknek történő segítségnyújtással.

Az EIT új CH.A.N.G.E (Change Agents and Next Generation Entrepreneurs) díjának célja, hogy bemutassa azoknak a leendő fiatal vállalkozóknak az ötleteit, akik az EIT oktatási és képzési programjaiból emelkednek ki. A CH.A.N.G.E Award további győztese Kate Hofman „GrowUp” nevű projektjével (a Climate-KIC jelöltje) és Eduardo Appleyard „Solar Lighting for Africa” elnevezésű kezdeményezésével (a KIC InnoEnergy jelöltje).