Technology

InnoMax_Martha_Imre_420
Forrás: ITB

Díjazták az innovációt

Miden korábbinál több, tíz díjat osztottak ki az idei Invitel InnoMax gálán. Az immár hatodik innovációs versenyen most először általános és középiskolák is elindulhattak, a pályázatok többsége pedig a felhőtechnológiákra és az integrált megoldásokra épült.

Mártha Imre, Invitel
Mártha Imre, Invitel
Kétirányú utca az innováció: készülhet fejlesztés egy meglévő piaci igény kielégítésére, de ugyanúgy működhet, ha új ötletünket megvalósítva mi magunk teremtünk piacot, mondta felvezető előadásában Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója. Az idei InnoMax innovációs versenyre mindkét típusú pályázat érkezett. Gerlei Gyöngyvér vállalati értékesítési igazgató szerint minden kategóriában sokszínű pályázatok érkeztek, és a kisvállalkozások idén legalább olyan színvonalas projektekkel álltak elő, mint a nagyobb cégek. Örömtelinek nevezte, hogy az applikációs versenyre nem csak a fogyasztókat célzó alkalmazások érkeztek, hanem egészen komoly ipari megoldások is, például az atomerőmű hűtővizének mérését segítő app.

Az InnoMax Business kategóriában (idén először) nem csak az Invitel ügyfelei, hanem bármely magyar vállalkozás indulhatott, és nem csak megvalósult projektekkel, hanem projektötletekkel is. Az 5-19 főt foglalkoztató kisvállalkozások között az első díjat a Mol-Control Kft. nyerte el, Eco-Mod-Cloud System nevű, felhő alapú energiagazdálkodási és épületfelügyeleti megoldásával. A középvállalatok (20-69 fő) között a Wildom Kft. lett a nyertes egy olyan szoftverrel, amely biztosítja az időben és térben rugalmas munkavégzés infrastruktúráját, miközben nem sérül a csapatmunka és a kommunikáció biztonsága. Végül a nagyvállalatok (70 fő felett) kategóriájában a Mediso Kft-t hirdette ki győztesnek a zsűri: a cég egy preklinikai PET-MRI képalkotó berendezés prototípusát fejleszti ki.

Meglévő ügyfeleinek hirdette meg az Invitel az InnoMax Hűség kategóriát, ahol a vállalatok és intézmények megvalósult projektekkel pályázhattak. Ebben az első díjat a Tolnagro Állatgyógyászati Kft. vihette haza, amely Avaya alapokon épített ki új call centert ügyfélszolgálati munkájának javítására.

Az alkalmazásfejlesztők két kategóriában mérkőztek. Az InnoApps Ne Szórakozz! kategóriában két orvostanhallgató, Fábián Ádám és Regéczy Zoltán Imre iPad-re írt, angol és latin nyelvű anatómiaatlasza kapta az első díjat. A Szórakozz! kategóriában a közönségszavazat döntött Kovács Viktor „Pipa gazdák” alkalmazása javára: ebben egy üldözött vaddisznó bőrébe bújva lehet garázdálkodni falusi környezetben.

Az idén első alkalommal meghirdetett, „A jövő iskolája!” mottóval fémjelzett InnoSchool díjra a hazai általános és középiskolák pályázhattak, az infokommunikációnak az oktatásban betöltött szerepét körüljáró pályaművekkel. Az általános iskolák közül a Kőbányai Kertvárosi Általános Iskola diákjai nyerték el az első díjat „A jövő iskolája, ahogyan mi szeretnénk” kreatív rajzos videójukkal. Ebben bemutatták, hogyan válnak majd az órák sokkal interaktívabbá a jövő iskolájában az okos eszközök segítségével. A középiskoláknak szóló kategória legjobbnak értékelt pályaműve a szentgotthárdi III. Béla Szakképző Iskola és Kollégium diákjaitól érkezett, „Digitális iskola” címmel. A Kavosz Zrt. különdíját a XV. kerületi Károly Róbert Általános Iskola kapta a leginnovatívabb formátumú pályázatért: az „Álom, álom, édes álom” pályaműben az iskola két diákja rapvideóban számol be a jövő iskolájáról.

 

A nyertesek
A nyertesek
 

 

A Nonprofit kategóriában a Boldogságban Felcseperedni Alapítvány kapta az első díjat, „SOS lelkisegély ügyelet” projektötletével: ingyenesen hívható szám bevezetésével akarják mindenki számára elérhetővé tenni szolgáltatásaikat.