Technology

Középtávú kezdeményezés (Forrás: webpub.allegheny.edu)
Középtávú kezdeményezés (Forrás: webpub.allegheny.edu)
Forrás: webpub.allegheny.edu

Környezetbarát taxik Magyarországon

A Budapest Taxi az új, elektromos taxik népszerűsítése érdekében, március 20-án ingyen szállítja az utasokat elektromos autóival.

New York és Hongkong után Budapestre is megérkeztek az első elektromos meghajtású taxik. A nemzetközi tapasztalatok szerint a zöld taxizás legnagyobb előnye, hogy nagymértékben csökkenthető a légszennyezés mértéke, ráadásul a taxisok is jobban járhatnak, hiszen az előzetes nemzetközi számítások szerint elektromos taxival egy kilométer megtétele harmad annyiba kerül, mint a klasszikus meghajtású autók esetében. A zöld taxizásban New York példamutató: pontosan egy évvel ezelőtt, Michael Bloomberg, a város polgármestere bejelentette, hogy a metropolisz taxi flottájának egyharmada elektromos autó lesz 2020-ig. A Nagy Alma utcáin hat, a mától Budapesten is üzembe helyezettekhez hasonló autó is futott a tesztidőszakban, míg Hongkongban 45 járművel indítottak hasonlóprogramot.


„Nagy örömmel tölt el, hogy a világ nagyvárosai után végre Budapesten is megjelennek a „zöld taxik”, hazánkban elsőként a Budapest Taxi flottájában. Hiszünk a környezetbarát autók létjogosultságában és bízunk benne, hogy az utasok körében is sikert arat majd, akikkel együtt tehetünk egy tisztább levegőjű Budapestért.”–mondta Horváth Csaba, a Budapest Taxi igazgatója. Itthon 2 elektromos és 50 CNG meghajtású új autót tesztelt a cég hónapokon keresztül egy tisztább levegőjű Budapest érdekében. A Budapest Taxi flottájában most debütáló Nissan Leaf ötajtós elektromos autói magas hatékonyságú lítium-vas-foszfát akkumulátorral működnek, amelyek gyors feltöltése mindössze 25 percet vesz igénybe, és mintegy 150 kilométeres hatósugárban juttatja el utasát a célállomásra.

Bár egyelőre két helyen lehet gyorsan tölteni a környezetbarát elektromos taxikat, a töltőállomások gyarapodása elősegítheti azok egyre szélesebb körben történő terjedését. A cég vezetője úgy véli, hogy a városvezetés, az elektromos szolgáltatók és a személyszállításban érdekelt cégek összefogásával néhány év alatt is komoly fejlesztések valósíthatók meg a közlekedésben, egy zöldebb Budapest érdekében.

Az autók kipróbálására a minden hálózatból hívható 7-777-777, telefonszámon várják azon utasok megrendeléseit, akik fogékonyak a környezetbarát budapesti közlekedés iránt. Bővebb információ a www.budapesttaxi.hu honlapon.