Technology

ivsz logó
Forrás: ITB

Átadták a Gyúrós Tibor-díjakat

Az idén „Az év menedzsere az infokommunikációban” díjazottja dr. Reich Lajos, a GE Healthcare magyarországi kutatás-fejlesztési igazgatója; „Az év IKT innovációja” a Now Technologies GyroSet nevű fejlesztése; „Az év IKT ötlete” különdíját pedig a CIT Systems Kft. Pursued projektje kapta.

Laufer Tamás, a Szövetség elnöke a díjkiosztón a szektor innovációs erősségei mellett az ágazat munkahely-teremtési képességeit hangsúlyozta. 2015-ig az Európai Unióban ugyanis a gazdasági növekedés újraindításához közösségi szinten 900 ezer új dolgozóra lesz szüksége az ágazatnak. A természettudományi képzés és a mérnökképzés megfelelő és gyors átalakításával  Magyarország ebben is az élen járhatna. Erre tesznek bizonyságot a ma díjazott magyar szakemberek, vállalkozások és innovációk.

„Minden évben nagy örömmel látjuk az ötletes és innovatív pályázatokat és a kreatív menedzserek pályázatait. A díjazottak mindegyike jól mutatja a szektorban rejlő további lehetőségeket. A digitális technológiákkal foglalkozó ágazat ugyanis ma szinte az egyetlen, amely tárt karokkal fogadja a munkavállalókat: az ágazatnak várhatóan 900 ezer új dolgozóra lesz szüksége 2015-ig, amely a magyar vállalkozások és fiatalok számára óriási lehetőséget jelenthet.” – hangsúlyozta beszédében Laufer Tamás.

Az év menedzsere 2013-ban Reich Lajos, a GE Healthcare magyarországi kutatás-fejlesztési igazgatója lett. A szakember csapatával 2012-re a GE Healthcare magyarországi technológia szervezetét a vállalat egyik legfontosabb globális kiválósági központjává és hazánk egyik legproduktívebb fejlesztési központjává tette az orvosi képfeldolgozás területén. Az évente itt befektetett 13 millió dollár K+F beruházásuk évi 300 millió dollár értékű szoftverexportot eredményez szerte a világban. Fejlesztéseik a világon mindenütt a vezető technológiát képviselik. A kreatív munkahelyi kultúra kialakítása érdekében mérnökeik körében rendszeresen hirdetnek Innovációs Versenyt és alakítottak ki egy olyan tudás- és tehetségmegosztási kultúrát, amely a nemzetközi vállalatcsoporton belüli siker kulcsa.

A bizottság választása "Az év IKT innovációja” kategóriában egy olyan innovációra esett, amelynek társadalmi hasznossága kiemelkedő. A GyroSet nyaktól lefelé bénultak számára nyújt innovatív megoldást elektromos kerekesszékük irányítására. A GyroSet voltaképpen egy headset, ami a fej térbeli pozíciójának mérését végzi, ezáltal a mozgássérült intuitív módon, fejének mozgatásával irányíthatja eszközét. A széken elhelyezett Android képes eszközre írt szoftver lehetővé teszi a headset egérként való használatát is. Így olyan kommunikációs és navigációs alkalmazások is hozzáférhetővé válnak, mint a videótelefon, a globális helymeghatározás, a hangalapú webkeresés, a képernyő billentyűzet és a hangszintézis.

„Az év IKT ötlete” különdíjat a CIT Systems Kft. Pursued projektje nyerte. A zsűri itt azt díjazta, hogy start-up vállalkozásként egy egyszerű, de zseniális ötlettel és kevés anyagi ráfordítással hogyan lehet egy sikeres projekt révén ismertté válni a nemzetközi piacon. A projekt célja a pályázó cég Nemesys Games játékának népszerűsítése és a brand ismertté tétele volt. Szűkös anyagi erőforrásaikat kreativitással pótolták, amikor egy mindenki számára ismert környezet, a Google Street View "gamifikálása" mellett döntöttek: ezáltal egy könnyen játszható és élvezetes játék született. Az addiktív játék mára már bejárta az egész világot.