Technology

26_56337_New_Cisco_Data_Center_Uninterruptable_Po_420px
Forrás: -

Áram, szünet nélkül

A szünetmentes tápegységekre nem csak akkor kell(ene) odafigyelni, amikor már szükség van rájuk.

 

A szünetmentes tápegységek az adatközpontok szürke eminenciásai. Jó esetben évekig úgy bújnak meg az infrastruktúrában, hogy észre sem vesszük a jelenlétüket. De ha egyszer szükség van rájuk, akkor egyből nélkülözhetetlenné válnak. Ezért jó, ha idejekorán odafigyelünk rájuk – az odafigyelésnek már a kiválasztásnál kell kezdődnie.

Az ups-ek tipikusan azok a termékek, ahol egy méret nem jó mindenkinek. A szünetmentes tápegység jellemzőinek és teljesítményének igazodnia kell az adatközpont igényeihez. A legfontosabb, hogy elegendő energiát szolgáltasson legalább a kulcsfontosságú rendszerek számára, amíg helyre nem áll az áramszolgáltatás, vagy legalább amíg biztonságosan le nem lehet állítani őket.

 

Kétszer konvertálva

Vállalati környezetben túlnyomórészt úgynevezett online rendszerű ups-t használnak. Ennek jellegzetessége, hogy nemcsak szükség esetén kapcsolják be a tartalék áramforrásokat: az áram mindig keresztülfolyik az akkumulátorokon, folyamatosan töltve azokat. Az ups-be beérkező váltóáramot először egyenárammá konvertálják, majd a kimeneti oldalon visszaalakítják váltóárammá; ettől kapták az ilyen szünetmentesek a „kettős konverziójú” elnevezést.


 

A megoldásnak több előnye is van. Egyrészt áramkimaradás vagy másféle zavar esetén is folyamatos a védett berendezések áramellátása: nincs átkapcsolás a tartalék rendszerre, így egyáltalán nincs kiesés. Másik előnye, hogy a szervereket tökéletesen elszigeteli akár a hálózati, akár a tartalék áramforrásból (generátorból) érkező „szennyezett” áramtól: a kimeneti oldalon az áram egyenletesen, már mindenféle zavaroktól mentesen érkezik a berendezésekbe.

Meg kell fontolni azt is, hogy transzformátorral szerelt vagy transzformátor nélküli ups-t akarunk. A klasszikus megoldás szerint az akkumulátorokból kijövő egyenáramot transzformátorokkal „húzzák fel” olyan feszültségszintre, ami már megfelel a kiszolgált informatikai eszközöknek. A másik megoldásban először nagy teljesítményű tranzisztorokkal emelik meg az egyenáram feszültségét, majd ezt alakítják át használható váltóárammá. Ezzel a módszerrel csak kisebb teljesítményű ups-eket lehet ellátni, viszont a hatékonyságuk jobb.

 

Tartalékkal biztonságosabb

Számos jellemzőjét kell figyelembe venni egy ups-nek, amikor arról döntünk, hogy melyikre bízzuk informatikai infrastruktúránk védelmét. A teljesítményen túl lényeges a megbízhatóság, a hosszú élettartam, a felügyeleti funkciók és azok integráltsága.

A megbízhatóság fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ha az adatközpont által felhasznált áram egyetlen berendezésen folyik keresztül, az tipikusan olyan pont lesz, amelynek meghibásodása az egész rendszert működésképtelenné teszi. Lehet növelni az áramellátás biztonságát két, egymástól független betáppal (lehetőleg nem azonos transzformátorállomásokról): ha a szomszédos építkezésen a markoló eltépi a hozzánk bejövő kábelt, a másikról még mindig tudunk áramot vételezni.

 Lendkerékkel is lehet

Az utóbbi időben kezdenek népszerűségre szert tenni az alternatív tartalék energiaforrások, például a lendkerék. Ez az adatközpontban is ugyanúgy működik, mint gyerekkorunk játékautóiban: az energia egy részét arra használjuk fel, hogy (nagy sebességű) forgásban tartsunk egy méretes kereket. Amikor bekövetkezik az áramkimaradás, a kerék a tehetetlenségénél fogva pörög tovább, és generátorként termeli a szükséges áramot.

Hátránya, hogy áramtermelés közben egyből lassulni is kezd, tehát csak igen korlátozott ideig képes fenntartani az áramellátást, ezért önmagában nem is szokták használni. Jó kiegészítője lehet viszont az akkumulátoros ups-eknek rövid áramszünetek idejére, illetve használhatók a tartalék generátorok beindítására is: azokat nagyon gyakran saját akkumulátoraik lemerülése miatt nem tudják beindítani, amikor szükség lenne rájuk. Utóbbi módon használja például őket a Cisco is, a tavasszal átadott, öt megawattos, a környezetvédelemre nagy hangsúlyt fektető texasi adatközpontjában.

Ez viszont még nem véd magának a szünetmentes áramforrásnak a hibája ellen. Az egyik fontos dolog, hogy az ups támogassa a belső bypasst, vagyis képes legyen arra, hogy a bejövő áramot a szokásos átalakítások nélkül, direktben továbbítsa a kiszolgált eszközök felé: jól jöhet ez akkumulátorcsere vagy kisebb meghibásodás esetén, mert elkerülhető az a helyzet, amikor van áram, csak éppen nem jut el a szerverekig.

A komolyabb hibák ellen a párhuzamosan működő ups-ek jelentik a megoldást (akár egyetlen készüléken belül is): az ilyen, 1+1 megoldásban az egyik ág meghibásodása nem jelenti az áramellátás megszűnését. Tovább növelhető a biztonság, ha nem két, hanem több ups-t működtetünk párhuzamosan: az n+1 architektúrában n ups szolgálja ki a normál terhelést, a +1 pedig arra vár, hogy mikor kell beugrani egy meghibásodott berendezés helyére.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a várhatóan növekvő terhelésre érdemes párhuzamosan köthető ups-ekkel felkészülni: az előre megvett, túl nagy berendezés nemcsak a vállalat pénzét köti le, de kevésbé hatékonyan működik.

 

Intelligensen jobb

Oda kell figyelni az ups-ek menedzselhetőségére is, hiszen ugyanúgy részét alkotják az adatközponti infrastruktúrának, mint a szerverek vagy a tárolóeszközök. A távoli eléréshez szükséges a hálózati csatlakozás, hogy az adminisztrátor akár a weben keresztül is felügyelhesse az eszközt, és riasztásokat kaphasson, ha a hőmérséklet, az áramerősség, az áthidalási idő vagy az akkumulátorok állapota a kritikus szint alá/fölé megy.

Nem árt, ha van a szünetmentesnek némi beépített intelligenciája is. Ennek révén szabályozható, hogy milyen sorrendben kapcsolja le a berendezéseket, vagy beállítható, hogy az egyébként nem használt szerverek áramellátását kikapcsolja.

Ki kell terjednie a menedzselhetőségnek a hardverelemekre is. Az ups akkumulátorai rendszerint rövidebb élettartamúak, mint az egész berendezés, és egyáltalán nem mindegy, milyen könnyen cserélhetők, akár az ups működése közben is.