Technology

Analitika a lelke mindennek

A rút valóságon okossággal úrrá lehet lenni, de legalábbis enyhíthetők a gondok. Ezért ajánlott minden szervezetnek az üzleti analitika és az üzleti intelligencia alkalmazása.


Kockázatosabbá, kiszámíthatatlanabbá vált a világ, de az üzleti élet analitikával enyhíteni tudja a gondokat. Mélyreható elemzéssel ugyanis optimalizálni lehet az adóbehajtást éppen úgy, mint szegmentálással jobban megismerni az ügyfeleket és ezzel számukra értékes ajánlatokat kínálni. A költségcsökkentést is ésszerűbbé lehet tenni analitikával, ugyanis az általános visszavágás helyett az elemzések által kritikusnak mutatott területeken kell csak beavatkozni – emelte ki Musza István, a SAS Hungary cégvezetője a múlt heti SAS Fórumon. Az azonnali és a helyfüggetlen döntéshozást olyan új eszközök is támogatják, mint az okostelefonok vagy a táblagépek.

 


Az analitika és az üzleti intelligencia az egészségügyben is használható, hiszen a válságban lévő ágazat csak úgy tud gyorsan és stratégiai módon reagálni a változásokra, ha a döntéshozatalt az adatok összefüggéseinek feltárása előzi meg – mutatott rá Elekes Eszter a SAS képviseletében. A közszférában viszont még ma sem megszokott az üzleti intelligencia használata, holott a felsőoktatásban lehetőség volt ilyen projekteket indítani. Ennek oka, hogy a szektor a versenyszférától eltérően működik, s nincs kiforrott gyakorlata az információvagyon hasznosításának, emellett a jogszabályi háttér sem rendezett – tette hozzá Köblös István a BDX Informatika Kft.-től.