Technology

27_Lufthansa_FlyNet_with_Apple_iPad_420px
Forrás: -

A régi és az új

A mobilitás, a virtualizáció és a számítási felhő fogja meghatározni a vállalat jövőjét.

Egy átlagfelhasználónak talán még mindig csak a Norton vírusirtó jut eszébe a Symantecről, pedig a cég már régóta nem az egyéni felhasználókból él: a bevételek jó kétharmadát a nagyvállalati termékek adják, tudtuk meg a cég múlt heti, Barcelonában rendezett Vision 2011 konferenciáján az ezekért felelős vezetőtől, Francis deSouzától.

 

Enrique Salem, Symantec
Enrique Salem, Symantec
Ne mondj nemet!

Nem véletlen az sem, hogy a több ezer fős hallgatóságnak bejelentett újdonságok is ebből a körből kerültek ki. A Symantec látszólag új irányokba mozdul el, amikor a mobileszközök, a virtualizált rendszerek vagy éppen a számítási felhőkben igénybe vett szolgáltatások biztonságát akarja garantálni, de a vállalat vezetői szerint erről szó nincs. Az alapvető technológiák, megoldások megmaradtak, legyen szó adatszivárgás elleni védelemről vagy felhasználó-hitelesítésről: a különbség csupán annyi, hogy ezek funkcionalitását az új platformokra is kiterjesztik, mondta tudósítónknak adott exkluzív interjújában Enrique Salem, a Symantec elnök-vezérigazgatója. (A teljes interjút az itbusiness weblapján olvashatják.)

A fent említett három területtel pedig azért kell kiemelten foglalkozni, mert noha meghatározó megatrendjei lesznek a közeljövőnek, a vállalati informatika eddig nem sokat tudott kezdeni velük, legfeljebb a tiltásra futotta az erejéből: nem lehet táblagépet csatlakoztatni a vállalati hálózatra; nem lehet bizalmas adatot a felhőbe tenni; nem lehet feladatkritikus alkalmazást virtualizálni.

 

Megoldások mindenkinek

Valószínűleg sok biztonsági szakember sóhajtott fel megkönnyebbülten, amikor bemutatták az iPadhez készített adatszivárgás-megelőző (data-loss prevention, dlp) megoldást. A DLP for Tablet az adattartalom alapján figyeli az érzékeny információkat, és akadályozza meg, hogy kijussanak az eszközről. Ennek során nem tesz különbséget magán- és céges levelezés, webes kommunikáció, illetve a 3g- és a wifi-kapcsolat között. A várhatóan a jövő év elején megjelenő terméket nem sokkal később követi az androidos változat is.

A felhőszolgáltatások biztonságát az O3 megoldás hivatott garantálni. Egyrészt a többi vállalati erőforrással összhangban lehetővé teszi a felhőszolgáltatásokhoz való felhasználói hozzáférés szabályozását; másrészt a dlp-t kiterjeszti a felhőre is, és ha kell, titkosítja az oda kikerülő adatokat; végül pedig módot ad a felhőszolgáltatások igénybevételének ellenőrzésére és auditálására.

Enrique Salem, Symantec
Enrique Salem, Symantec

Az előzőeknél kisebb kört – a nagyvállalatokat – érinti, de nekik igen fontos lehet a Storage and Availability Management 6.0‑s változata. A különféle Veritas-termékeket összefogó csomag egyik fő célja, hogy a meglévő infrastruktúra-elemek felhasználásával megkönnyítse a privát felhők kiépítését és menedzsmentjét: számos hardverrel, operációs rendszerrel és virtualizációs technológiával tud együttműködni; egyaránt képes kezelni a virtuális és fizikai környezeteket, és mélyebb betekintést nyújt a virtuális alkalmazásokba, mint más megoldások.