Technology

Marton László_420
Forrás: ITB
Inspirálók az igények

A kicsiknek is felhőben a helye

Kifejezetten a kkv-knak találták ki a felhőalapú megoldásokat: egyetlen informatikai eszközre sem kell beruháznia az ügyfélnek, mindent szolgáltatásként kaphat, tervezhetően és pont annyit fizetve, mint amennyit használ. De jelenleg mindössze 3 százalékuk vesz igénybe felhőszolgáltatásokat.

Marton László, Invitel
Marton László, Invitel
Bár a hazai it-költésekre minden szegmensben jelentősen hatott a megváltozott gazdasági környezet, a kkv-kat rendkívüli kihívások elé állította: mintegy negyedüknél jellemző, hogy szinte a teljes it-környezetre ráférne a megújítás, frissítés és újragondolás. Míg azonban egy mikrovállalkozás számára egy új beruházásnál elsődlegesen az ár a döntő tényező, a minőség másodlagos, addig a kis- és középvállalkozások esetében a megbízhatóságon és a rugalmasságon van a hangsúly, illetve a megfelelő ár/érték arány az, amely a döntéseket vezérli.

Bármilyen méretű vállalkozás számára előnyökkel járnak az adatközponti szolgáltatások Azon vállalkozásoknál, ahol egy-két szerverre van csak szükség, a fő szempont a megbízhatóság, egy saját tulajdonú irodai szerverterem esetében már az energiahatékony üzemeltetés, és az abból fakadó számottevő költségmegtakarítás is fontos. Ugyanakkor a szerverek „házon kívül” történő tárolása egyáltalán nem jelent minőségi kompromisszumot, sőt. Például az Invitel adatközpontjaiban 24 órás őrszolgálat, többszörösen ellenőrzött beléptetés, állandó hűtés és energiaellátás, gázos oltórendszerek és pormentes környezet védi az üzleti adatállományt. Ezeket a szolgáltatásokat egyre nagyobb számban veszik igénybe a vállalkozások, mivel személyesen is meggyőződhetnek arról, hogy az adatközpontban elhelyezett eszközeiket, adataikat biztonságban tudhatják.

„A legmodernebb infokommunikációs szolgáltatások is csak akkor támogathatják hatékonyan az ügyfeleket, ha azok az adott ügyfél egyedi igényeire nyújtanak megoldást”, vallja Marton László, az Invitel ICT-üzletfejlesztési igazgatója. „Ügyfeleink közül felhőszolgáltatást a kkv szegmens mintegy 15 százaléka vesz igénybe, és a hazai gyakorlattal szemben nálunk az infrastruktúra-, és kapacitásbérlet a népszerűbb. Ezen pozitív tapasztalatok alapján úgy gondoljuk, hogy megfelelően körültekintő ügyfélkezelés mellett a felhőszolgáltatást igénybe vevő cégek száma megkétszerezhető a következő időszakban, sőt, ennél jelentősebb növekedésre is számíthatunk”, árulja el az igazgató.