Technology

10_2167_Rolf_Schwirz__CEO_Fujitsu_Technology_Solutions_420px
Forrás: -

A felhő csak eszköz

A felhőszolgáltatások teljes palettájában, így az üzleti megoldásokban is fontos otthon lenni.

Rolf Schwirz, Fujitsu Technology Solutions
Rolf Schwirz, Fujitsu Technology Solutions
Talán még soha nem énekelt annyi öltönyös férfi előtt Anastacia, mint a müncheni Fujitsu Forum 2011 első napjának lezárásaként rendezett koncerten. Ám az évenként megrendezett, idén már több mint 80 országból 10 ezer embert (felhasználót, partnert) vonzó rendezvény mégsem tőle volt hangos. A cég átvitt értelemben és szó szerint is igyekezett a felhőkbe repíteni a megjelenteket – utóbbira egy helikopter szolgált, amellyel az 50 kilométerre lévő augsburgi számítógépgyárba repítették a jelentkezőket. (A felhő a földig szállt le: szerdán sűrű köd borította a bajor fővárost.)

De a számítási felhőről is sok szó esett a Rolf Schwirz, a tavaly az SAP-tól igazolt ügyvezető igazgató amerikai stílusúra hangszerelt (és a túlnyomórészt német szereplőkhöz képest meglepően szórakoztatóra sikeredett) plenáris előadásán, illetve az azt megelőző sajtótájékoztatón. Utóbbin Réger József (Josepf Reger), a Fujitsu Technology Solutions magyar születésű főtechnológusa hangsúlyozta, hogy a számítási felhő nem új informatikai paradigma, hanem egyszerűen a megoldások felhasználókhoz való eljuttatásának új modellje. Ennek egyenes következménye, hogy a felhő nem a cél, hanem az eszköz, az ügyfeleket pedig igazából a felhőn keresztül elérhető üzleti megoldások érdeklik.

Ha pedig az üzleti megoldások érdeklik őket, akkor üzleti megoldásokat kell nekik kínálni, gondolhatták a Fujitsu illetékesei. Az elhatározás eredményeképpen a Japánban egy éve, Európában pedig néhány hónapja elérhető felhő alapú infrastrukturális és platformszolgáltatásokat üzleti alkalmazásokkal is kiegészítik, hogy a saját hardvereikre és felhőjükre alapozva teljes ökoszisztémát kínálhassanak. Ennek fontos eleme lesz az eseményen bejelentett (és 2012 elején megnyíló) saját üzleti alkalmazásbolt, a Business Solutions Store.

Közelebb költöznek

Az EMEA-térséget ellátó Fujitsu Technology Solutions az anyacég egyik legnagyobb leányvállalata, amely a Japánon kívüli bevétel felét (4,36 milliárd eurót) hozza. A korábban Fujitsu Siemens néven üzemelő cég már most is a Primergy szerverekkel kapcsolatos tevékenység globális központja, de Réger József elárulta: egyre több japán szakember érkezik, mind több funkció kerül ide, vagyis amolyan második világméretű cégközpont kialakítása folyik Münchenben. „Nem veszünk át mindent, de a portfóliót és a végrehajtási képességet tekintve homogénebb lesz a cég.”

Ebben lesznek saját Fujitsu-alkalmazások is: nyitáskor már elérhető lesz egy nyílt forráskódra alapozott crm-rendszert, de Réger József a magyar újságírókkal folytatott háttérbeszélgetésen elmondta, hogy átfésüli a japán anyacég mindenre kiterjedő kínálatát, és ami adaptálható az európai környezetre, azt átveszi. Számítanak a szoftverfejlesztő partnerekre is, amelyeknek a Fujitsu segít alkalmazásaik felhőre optimalizálásában és a kiegészítő tevékenységek (mint a felhasználómenedzsment vagy a számlázás) elvégzésében.