Technology

BME-foepulet
Forrás: ITB
Csúcsszerv a BME

Négymilliárd innovációra

Ipari-felsőoktatási együttműködések csúcsintézménye jön létre a BME-n: közel négymilliárd forintot nyert a műegyetemi vezetésű konzorcium innovatív technológiák fejlesztésére és egy laboratóriumi hálózat létrehozására. 

Zöld utat kapott és kiemelt támogatást nyert a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és ipari partnereinek konzorciuma az NKFIH FIEK pályázatán. A 3,96 milliárd forint pályázati támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) „Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ – Kutatási infrastruktúra fejlesztése” (FIEK_16) felhívása keretében hirdették meg. A konzorciumot a Műegyetem vezeti, tagjai a Siemens, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár, a Nokia Solutions and Networks és az MVM. A közösen benyújtott pályamű címe: „Integrált, intelligens technológiák – szinergiaprogram: Fókuszban az energetika és a gyógyszeripar Innovatív technológiák és szolgáltató központ (laboratórium-hálózat) létrehozása az IKT, energetika és gyógyszergyártás terén”.

A felhívásra több éve eredményes és stabil ipari-egyetemi partnerségre építő konzorciumok pályázhattak. A nyertesek a támogatást kutatás-fejlesztési kapcsolataik fejlesztésére fordíthatják, intézményesített együttműködési kereteket teremtve a hosszú távon működőképes és eredményközpontú innovációs aktivitásnak. A cél a valós piaci igényekre alapozott ipari fejlesztések kutatási bázisának biztosítása az adott szakterület kutatóintézményeivel összefogásban, valamint a hazai infrastruktúra fejlesztése ipari-felsőoktatási együttműködési szervezeti formában versenyképes termékek és szolgáltatások létrehozására.

A műegyetemi vezetésű program keretében egy nyílt hozzáférésű laboratóriumi infrastruktúra-hálózat kiépítése zajlik majd, amelyben a tudásalapú, innovatív és magas fokon digitalizált eljárásokkal kontrollált, így biztonságos, környezetkímélő, „okos” és energiahatékony technológiák kifejlesztését végzik.

Az együttműködés kezdetén az „Intelligens környezetek és e-technológiák” programra építve két modell-alprogram is indul a gyógyszeripar és az energetika területén, erősítendő a műegyetemi karok kutatócsoportjainak együttműködését, amely további, a karok közötti összefogásokat megvalósító alprogramokhoz is hozzájárulhat.

A Műegyetemen már rendelkezésre áll az az IKT Platform, amely biztosítja, hogy egyesülhessenek az egyetem különböző szakterületeinek kompetenciái, gyorsan reagálva az ipari igényekre és kész ipari alkalmazásokat is felmutatva.

Charaf Hassan tanszékvezető egyetemi tanár BME
Charaf Hassan tanszékvezető egyetemi tanár BME
Charaf Hassan,
a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára a novemberben szervezett Műegyetemi Megoldások című konferencián hangsúlyozta: „A csapat, a közös munka hatásának ereje, a különböző szemléletű, hátterű, képességű szakemberek tapasztalatainak egymásra hatása az innováció előremozdítója. Ezért a BME egy egységként jó”.

A gyógyszeripar modell-alprogramban a „PAT-flow” technológia elemeit fejlesztik majd ki a PharmaTech Modell laboratóriumban szintetikus- és biogyógyszerek előállításához. Az energetika modell-alprogramban új, intelligens technológiai elemeket fejlesztenek ki támaszkodva a műegyetemi laboratóriumi hálózatra.

Az első értékelési fordulóban a rendelkezésre álló keretet három konzorcium között osztották ki, amelyeket mind egy-egy felsőoktatási intézmény vezet. A BME mellett az ELTE (pályázatuk címe: „Molekuláris biomarker kutatási és szolgáltatási központ kialakítása az ipari igények kiszolgálása érdekében”) és a Szent István Egyetem (pályázatuk címe: „AGIT Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ létrehozása”) lettek még befutók. A BME vezetésével létrejött konzorcium azonban majdnem annyi támogatást kapott, mint a másik két társulás együttesen.