Technology

gitex
Forrás: Eventbrite

Hazai vállalkozások a közel-keleti régió legnagyobb technológiai kiállításán

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) közreműködésével 11 vállalkozás, köztük négy startup vett részt a technológiai fókuszú GITEX-en Dubajban

Az október 16-20. között megrendezett GITEX a közel-keleti régió legnagyobb technológiai és innovációs szakmai kiállítása, mely közel 200 ezer látogatót, valamint 4200 kiállítót vonzott a világ 144 országából, többek között olyan óriás vállalatok részvételével, mint a Facebook vagy a Microsoft. A 36. alkalommal megrendezett GITEX-en első alkalommal startupok is helyet kaptak, köztük négy magyar cég is, melyek az MNKH InnoTrade programján keresztül jutottak bemutatkozási lehetőséghez.

Világszínvonalú magyar innovatív megoldások
A magyar startupok nemzetközi viszonylatban is izgalmas fejlesztéseket mutattak be. A Sybrillo egy vízálló, távirányítható akciókamera stabilizátor, mellyel többek között extrémsportolók, fotóművészek, videósok készíthetnek jó minőségű felvételek népszerű GoPro készülékekkel. A cég nemrégiben egy közösségi finanszírozási kampány során 50 ezer dollárnyi összeget gyűjtött össze elővásárlásokból, így már komoly nemzetközi sikert is maga mögött tudhat.
A Torus Energy tetőre helyezhető energiatermelő modulja képes egy egész háztartást ellátni. A fejlesztés az arab államokban kiemelt jelentőséggel bír, hiszen szerkezetének köszönhetően nem melegszik túl, így extrém hőmérséklet mellett is tökéletesen üzemel.
 A Xeropan forradalmi módon a nyelvtanulás folyamatát egy mesevilágba csomagolja. A több mint 7000 kifejezést tartalmazó tanulómátrix segítségével az életből vett gyakorlati példákon keresztül gyakorolhatjuk az adott nyelvet, mely folyamatosan nyomon követi a fejlődésünket, szókincsünk bővülését.
A SaveSarah eszköznek köszönhetően gyorsabbá és rugalmasabbá válik az eltűnt személyek felkutatása és mentése. A fejlesztés 3D térképének köszönhetően segít elemezni a speciális drónokkal készült vizuális adatokat, így katasztrófa helyzetek esetén könnyen felvázolható egy terepmodell, mely jelentősen segíti és gyorsítja az életmentő műveletek szervezését, végrehajtását.

Osama Naffa, Magyarország Egyesült Arab Emírségekbeli nagykövete a kiállításon tett látogatásán elmondta: "Fiatal országról lévén szó, az Egyesült Arab Emírségek a világ minden tájáról igyekszik a legjobb gyakorlatokat átvenni, éppen ezért az innováció, a startupok támogatása kiemelt terület. Egy-egy jó ötlet megvalósítása presztízsből is fontos számukra, például itt készült el a világ első 3D nyomtatott irodaháza."

Lehetőségek széles tárháza
A GITEX-en a startup cégeken túl a magyar nemzeti standon hét vállalkozás mutatkozott be, köztük 3D nyomtatással, IT-biztonsággal, elektronikus aláírással és e-kereskedelemmel foglalkozó cégek. A magyar kiállítók iránt nagy volt az érdeklődés, folyamatosak voltak a megkeresések és konkrét üzleti tárgyalásokra is sor került. "Tekintettel az ország földrajzi viszonyaira, az olajbevételekből megteremtett, azóta azonban erősen diverzifikált gazdaság szinte minden termékből, szolgáltatásból, szakemberből behozatalra szorul. Speciális területeken, mint a vízgazdálkodás, élelmiszerek és mezőgazdasági termékek, építőipar, IT és innováció, komoly lehetőségek várnak a magyar vállalkozókra, vállalatokra. Azonban fontos belátni, hogy Magyarország és a magyar vállalkozások éles versenyben kell helytállniuk. Ennek eléréséhez nem elég a jó termék, azt megfelelően népszerűsíteni is kell" – fűzte hozzá Osama Naffa.