Technology

statisztika
Forrás: PayLease
Technology Fast 50

Négy magyar cég a térség 50 leggyorsabban növekvő vállalata között

A Deloitte éves Technology Fast 50 rangsorán a digitális és az IT-megoldások területét képviselő cégek dominálnak. A leggyorsabban fejlődő közép-európai technológiai vállalatok növekedési üteme gyorsabb, mint valaha: az átlagos növekedési ráta csaknem megduplázódott a tavalyihoz képest

A lista a cégeket a megelőző négyéves időszakban elért árbevétel-növekedésük alapján rangsorolja, vagyis a 2016-os lista összeállítása során a 2012 és 2015 közötti árbevétel-adatokat használták fel. Az idei összevetésben az első 10 helyezett közül kilenc idén először került a listára; összesen 43 vállalat új szereplő, ami a technológiai szektor dinamikus változását is mutatja a régióban. Közép-Európa 50 leggyorsabban növekvő technológiai vállalatának átlagos növekedési rátája 560 százalékról 1057 százalékra nőtt 2015-hez képest.

A vizuáltechnikával és új médiás megoldásokkal foglalkozó Innovatix 1070 százalékos növekedéssel tizedik lett, rajta kívül a telekommunikációs fejlesztésének köszönhetően gyarapodó Endeavour Team (868 százalékkal, 12. hely), az okostelefonos szoftvereket fejlesztő Attrecto (764 százalékkal, 17. hely) és a webáruházzal, valamint okosvilágítással és világítástervezéssel foglalkozó JCQ Hungary (479 százalékkal, 30. hely) került fel az 50-es listára. Az első helyet egy lengyel technológiai, marketing és szoftvercég, a Codewise szerezte meg azzal, hogy négy év alatt 13052 százalékkal tudta növelni árbevételét. Második helyen a szintén lengyel CodiLime szoftvercég végzett, 5038 százalékos bevétel-növekedéssel.

Idén a leginnovatívabb technológiával új kategória is került a versenybe, ez a díj olyan vállalkozásnak jár, amely lehet, hogy nem került az ötvenes listára, de egyedi és innovatív terméke vagy szolgáltatása forradalmi hatást gyakorolt a piacra, esetleg teljesen átalakította a korábbi működési modellt. Az első díjazott a lengyel HiProMine lett, amely rovaralapú technológiát alkalmaz olyan területeken, mint a hulladékkezelés, az élelmiszergyártás, illetve az állati takarmány- és trágyagyártás.