Technology

okostelefon_munka
Forrás: bgr.in

Mobilra költözik a céges informatika

Egyre több céges alkalmazás érhető el mobilplatformon is, és várhatóan tovább nő a mobil és az informatikai rendszerek konvergenciája

A levelezés után a vállalatirányítási rendszerek és főként a rájuk épülő kimutatások, az értékesítők, illetve a "terepen" dolgozók munkáját segítő alkalmazások költözhetnek át leghamarabb mobilplatformra – derült ki a BellResearch T-Systems Magyarország ügyfelei körében végzett kutatásából.

A nagyvállalati felhasználók körében már most is a mobiltelefon a cégen belüli kommunikáció legfontosabb eszköze, de még nagy potenciál áll a mobil és az informatikai rendszerek összehangolása előtt. A kutatásból kiderül, a mobilok mára a levelezőrendszerek alapeszközeivé váltak, a legtöbb vállalatnál okostelefonról könnyedén elérhető a céges postaláda, sokszor annak összes adatával. Az ehhez kapcsolt adatbiztonság viszont még nincs kellő fókuszban. Az adatvédelem általában azoknál a társaságoknál nagyobb, ahol a céges levelezésen kívül más vállalati alkalmazásokat is futtatnak a mobilokon, habár ez a megoldás egyelőre nem igazán terjedt el.

Leginkább kereskedelmi társaságok használnak vállalati mobilalkalmazásokat, jellemzően az értékesítők munkáját segítő megoldásokat, de van a terepen dolgozó műszerészeket segítő és a vállalatirányítási rendszerekhez kapcsolt mobilalkalmazásra is példa. Utóbbinál a vezetők munkáját könnyítik azzal, hogy a kimutatásokat mobilról is el lehet érni. A vezetők körében egyébként elterjedt az okostelefon és mobilinternet, ám a hazai vállalatok elenyésző részénél van minden munkatársnak céges mobilja, és ahhoz vállalati internet-előfizetése is. A társaságok egyelőre leginkább a legfelső vezetőiknek biztosítanak Magyarország határain kívül is hozzáférést a világhálóhoz.

A felmérés szerint a vállalatok jellemzően megtalálták az igényeiknek megfelelő alapvető infokommunikációs megoldásokat, bár az egyre intenzívebb hálózati használat miatt a nagyobb sávszélességet, és persze még alacsonyabb árakat mindenki el tudna képzelni. A vállalatok fejlődésével párhuzamosan minden társaság tervez kisebb-nagyobb beruházásokat is, miközben sokan örömmel fogadnának egy olyan egyszerű árazású csomagot, amelyben a mobilhoz kapcsolt szolgáltatások egyszerre érhetőek el. A T-Systems Magyarország ezekre az igényekre alapozva hozta létre a First Class integrált csomagot, amely a cég infokommunikációs és a Magyar Telekom mobil telekommunikációs szolgáltatásait egyesíti. A csomag célcsoportja a nagyvállalati ügyfelek vezetői, döntéshozói, mert olyan egyedi szolgáltatásokat tartalmaz, amely az ő munkájukat teheti rugalmasabbá, hatékonyabbá. A csomag részeként például az előfizető belföldi és az EU-n belüli korlátlan beszédforgalom mellé akár korlátlan hazai mobilinternet-előfizetést, és akár 12 GB benne foglalt uniós internet roamingot kap. Egy telefon- és adatbiztonsági megoldás segítségével pedig a telefon elvesztése esetén nemcsak a készülék helymeghatározását és zárolását, de a kényes adatok távoli törlését is lehetővé teszik.