Technology

com-forth_moxa
Forrás: Moxa

Soros kommunikáció, komfortosan

Milyen létjogosultsággal bír napjainkban az ipari soros kommunikáció? A technológia jelenéről és jövőjéről kérdeztük Bóna Pétert, a Com-Forth ügyvezetőjét

– Nem idejétmúlt téma soros kommunikációról beszélni?
– Ha ipari kommunikáció témakörben tartok előadást különböző konferenciákon, mindig megkérdezem a jelenlévőktől, ki használ még soros kommunikációs eszközöket. Általában a közönség 70-80 százaléka jelzi, hogy bizony használ még – legyen szó energetikáról, közlekedésről, olaj- és gáziparról vagy gyártásról. Amikor 2007-ben elkezdtem dolgozni az iparban, a legtöbb kollégám és több partnerünk is úgy gondolta, hogy a soros kommunikációnak leáldozóban van, mivel régi technológia, és mindent ki fog váltani az ipari Ethernet. Még akkor is, ha az RS-485-nek vannak előnyei, például a nagy távolságú adatátvitel az Ethernet 100 méteres korlátjához képest.

– Ezzel szemben mi történt?
– Ha rápillantok az általunk forgalmazott termékekre, azt látom, hogy a legtöbb darabot a különböző soros eszközeinkből értékesítjük. Vagyis annak ellenére, hogy a világtendencia azt mutatja, hogy maga a soros kommunikáció létjogosultsága csökken, a mi eladásaink mégis folyamatosan nőttek az elmúlt években amiatt, hogy partnerünkkel, a Moxával még mindig aktívan foglalkozunk ezzel a régebbi típusú, legacy-ként (hagyatékként, örökségként – a szerk.) is emlegetett kommunikációs móddal.

– De meddig?
– Aki soros eszközt használ, például soros Ethernet konvertert, soros PC kártyát, soros USB konvertert, fieldbus gatewayt, annak jó hírem van: a Moxa elkötelezte magát, hogy 2025-ig mindenképp, de valószínűleg azután is gyártja, fejleszti és támogatja a soros kommunikáció eszközeit. Ők az egyetlenek, akik hivatalosan is elkötelezték magukat emellett, ez nagy szó az ágazaton belül.

– Mit jelent mindez a gyakorlatban?
– Azt, hogy a következő bő tíz évben biztosan elérhetők lesznek a termékek; letölthetők lesznek a legfrissebb driverek a Windows, Linux és más operációs rendszerek aktuális verzióihoz; mi pedig folyamatos technikai támogatással és garanciális ügyintézéssel segítünk a soros eszközök üzembe helyezésében és karbantartásában.

– Elsősorban kik keresik nálatok a soros kommunikációs megoldásokat?
– Főként az automatizálással kapcsolatos szektorok képviselői. Ha pedig iparágakat nézünk, akkor például a gyártás, a biztonságtechnika, a közlekedés illetve az olajipar és a gázipar, vagyis inkább a "zordabb" ipari területek, ahol küldetéskritikus az adott eszköz megfelelő működése, mert ha meghibásodna, akkor az jelentős anyagi kárral járhat, gondoljunk csak arra, hogy egy üzemben, ha leáll a kommunikáció, leállhat maga a termelés is.

– És mely megoldásokat keresik a legjobban?
– Az első három helyen sorrendben az NE-4110S-P (programozható, beágyazott soros Ethernet konverter), az Uport 1110 (RS-232 USB konverter) és az NPort 5110A (RS-232 Ethernet konverter) áll, őket követik a belépő szintű Ethernet switcheink (EDS-205A és EDS-208A), ami mutatja már az ipari Ethernet térnyerését. Ezen túlmenően pedig, akár hiszed, akár nem, a mai napig kapunk megrendelést ISA slotba helyezhető soros PC kártyára is, ami jól mutatja az ipar báját, vagyis azt, hogy az 1987-ben, a Moxa első termékei között bemutatott kommunikációs kártya a mai napig rendelhető. De ajánlom mindenki figyelmébe az NPort IA5000A sorozatú eszközeinket is, melyek a klasszikus soros Ethernet konvertereken túl azzal a fontos tulajdonsággal rendelkeznek, hogy elképesztően megbízhatóak (eddig mindössze egyetlen meghibásodott eszköz érkezett vissza hozzánk), hiszen a soros port, az Ethernet port és a tápbemenet is élvezi a túlfeszültség elleni védelmet. Rendelkezik ATEX (zóna2) tanúsítvánnyal, mindemellett pedig széles működési hőfoktartományban működő modell is rendelhető.

(X)

Bővebb információ és ajánlatkérés:
http://kampany.moxa.hu/NPort_IA/Landing_Page/