Technology

vallalatiranyitas
Forrás: rakyatpost.co

Kicsi az ERP, de erős

A Dunába vizet – mondhatnánk, amikor azt halljuk, hogy egy magyar szoftverfejlesztő új ERP-rendszert fejlesztett ki. A piacon valóban számos különféle termék érhető el, ám Szalóki László, a rEVOLUTION Software ügyvezetője és fejlesztési igazgatója biztos abban, hogy sikerrel kecsegtető piaci rést találtak.

Mind a hazai piacon kapható ERP-szoftverek, mind azok felhasználóinak gondolkodása alaposan átalakult az elmúlt egy-két évben. A nagy nemzetközi gyártók már korábban megjelentek a kis- és középvállalatoknak szánt megoldásaikkal, ám ezek ára a közelmúltban elég jelentősen emelkedett. Magyar fejlesztésű termék pedig nemigen van ebben a szegmensben, így űr támadt a nagyjából a 2-6 millió forintért bevezethető, 10-15 felhasználót kiszolgáló, teljes értékű funkcionalitást kínáló ERP-rendszerek piacán – vázolja Szalóki László azt az üzleti környezetet, amelyben már érdemes volt belevágni a végül deep.erp-nek keresztelt termék fejlesztésébe.

Gyorsan, egyszerűen

Mivel új fejlesztésről volt szó, nem kellett a kompatibilitással foglalkozni, így a munka során a rEVOLUTION a felhasználói igények minél teljesebb körű kiszolgálására tudott koncentrálni. „Ebbe a rendszerbe minden tapasztalatot beépítettünk, amit az ügyvitel és a technológia terén az elmúlt húsz évben összegyűjtöttünk” – mondja az ügyvezető.
A fejlesztés során az egyik alapelv a rendszer egyszerű továbbfejleszthetősége volt. A deep.erp-hez teljes modulok fejleszthetők, ugyanazzal a technológiával, mint amivel az alaprendszer is készült. Így az ügyfél szorosan integrált, homogén struktúrával és egységes működési elvekkel rendelkező terméket kap. Akár az is megoldható, hogy egy speciális iparági rendszer mögé mintegy back office-ként, az általános ügyviteli folyamatok támogatására illesztik be a deep.erp-t.

Hasonlóképpen lényeges szempontnak számított a gyors, egyszerű bevezetés és frissítés, a könnyű tanulhatóság, miközben a funkcionalitás is teljes körű marad. Ezt úgy oldották meg, hogy a deep.erp testre szabását nem kizárólag fejlesztésekkel, hanem paraméterezéssel lehet elvégezni. Tovább gyorsítja a bevezetést, hogy bizonyos beállításokat már gyárilag elvégeznek, így az ügyféllel már nem a nulláról kell elindulni. Mindezeknek köszönhetően a rendszerbevezetés akár egy hónap alatt elvégezhető. A korábbi folyamatok esetleges ésszerűsítése, kisebb átalakítása nem csak a bevezetést gyorsíthatja fel, hanem az iparági legjobb gyakorlatok alkalmazásával a későbbi üzleti működést is hatékonyabbá teheti.

Minden, ami kell

A deep.erp funkcionalitása lefedi mindazokat a területeket, amelyre egy magyar KKV-nak tipikusan szüksége lehet. A modulok között megtalálható a pénzügy-számvitel, számlázás, készletgazdálkodás, raktárkészlet-kezelés vagy a termelésirányítási funkciók. A rendszer integráltan tartalmaz egy vezetői információs modult, de szorosan integrálták az adatelemzésre amúgy is széles körben használt Excellel is.

Nagy csapattal

A magyar fejlesztésű ERP-rendszerek között szokatlan módon a deep.erp köré széles partnerhálózatot épít ki a rEVOLUTION. A partnerek nem csupán az értékesítésben jutnak szerephez, hanem érdekeltek a rendszerek bevezetésében és támogatásában is. A rEVOLUTION fejlesztői tanfolyamokat is szervez a viszonteladóknak, hogy azok saját megoldásokkal tudják kiegészíteni és az ügyfelek igényeihez igazítani a deep.erp-t.


„A fontos az volt, hogy a felhasználó minél rövidebb idő alatt képes legyen döntéselőkészítő információkká konvertálni az ERP-ben meglévő adatokat. Az első két jelentést még együtt csináljuk az ügyféllel, utána már ő maga is képes lesz újabb lekérdezéseket, riportokat készíteni” – mondja ennek előnyéről Szalóki László. Ugyanez fordított irányban is működik: más rendszerekből XML és Excel alapú interfészeken keresztül lehet adatokat ellenőrzött módon betáplálni a deep.erp-be.

A modern igényekre reagálva, a deep.erp nemcsak a felhasználó telephelyén futtatható, hanem szoftverszolgáltatásként is igénybe vehető. (A magyar KKV-k többsége ugyanakkor az előbbi változatot preferálja.) A rugalmasság a licencelésben is megmutatkozik: nemcsak vásárlásra, hanem bérlésre is lehetőség van. A bérleti konstrukció révén jobban tervezhetők a költségek és rugalmasabban követhetők az igények változásai – a felhasználói licencek akár egy-egy hónapra is bérelhetők.

(X)