Technology

szupergyors_internet
Forrás: makeuseof.com

Készül a hálózatmonitorozó rendszer

Megkezdődött a 2018-ig kiépítendő, nagysebességű internethálózat felügyeleti és monitoring rendszerének létrehozása. A teljes rendszer 2017 végére készül el.

Ismeretes, hogy a kormány a Digitális Nemzet Fejlesztési Programban (DNFP) célul tűzte ki, hogy 2018 végére Magyarország teljes területén, minden háztartás, vállalkozás és közintézmény számára elérhető legyen a legalább 30 megabites internetkapcsolat. A hálózatfejlesztés (Szupergyors Internet Projekt, SZIP) a piaci szereplők bevonásával, nagyrészt EU-s forrásokból történik, hogy azt a mintegy félmillió háztartást is el tudják látni, amelyeket piaci alapokon nem érné meg ellátni.

A SZIP földrajzi kiterjedése, a közreműködők nagy száma, valamint a megvalósítás több éves időtartama miatt viszont igen komplex feladat. Ehhez kínál technikai hátteret az úgynevezett Hálózatfejlesztés Támogató és Monitoring Rendszer (HTMR). A fejlesztés célja egy országos szintű, térinformatikai alapú nyilvántartás létrehozása, amely naprakész módon alkalmas a hálózatfejlesztési pályáztatás kezelésére, a nyertes pályázatok végrehajtásának felügyelőmérnöki támogatására, valamint a hatósági folyamatok elektronikus támogatására – mondta a HTMR megvalósítására indított projekt nyitórendezvényén Kelemen Csaba, az NFM főosztályvezetője.


Kis csúszásban a SZIP

Tavaly augusztusban jelent meg a GINOP-3.4.1 pályázat a hálózatfejlesztésre, erre idén év elejéig adhatták be pályázataikat a piaci szereplők. (Minden egyes járásra külön pályázatot írtak ki.) Az eredeti ütemtervek szerint május környékén már meg kellett volna jelenniük az első eredményeknek. Ehhez képest mostanáig két nagyobb pályázat győztese vált ismertté (ezeknél a támogatás összege meghaladja az egymilliárd forintot, így kormányhatározat szükséges hozzájuk). A július 29-én megjelent Magyar Közlönyből kiderült, hogy a zalaegerszegi járásban a TARR Kft. és a Magyar Telekom konzorciuma, a keszthelyi járásban pedig az MVM NET építheti ki a hálózatot.


A HTMR-nek fontos feladatok jutnak a SZIP teljes életciklusában. Szerepet kap az egyes részhálózatok műszaki és pénzügyi előtervezésében, a pályázatok követésében. Támogatja majd a kivitelezést ellenőrző mérnökök munkatervezését, a feladatok végrehajtásának dokumentálását. Mindezeket széles körű nyilvántartási és jelentéskészítési, lekérdezési funkciók egészítik ki. A teljes, 2,54 milliárd forintból kiépülő HTMR négy ütemben valósul meg, a befejezés tervezett időpontja 2017. negyedik negyedéve.

Schopp Attila