Technology

IDOL4S_580px
Forrás: ITB
Virtuális valóságot mindenkinek!

Megérkezett az Alcatel Idol 4 és Idol 4S

Magyarországra is megérkezett az Alcatel Idol 4 készülékcsalád, amelyhez a gyártó alapból egy VR szemüveget és ehhez illő virtuális valóság élményt is biztosít.

Az idei barcelonai Mobile World Congress-en tizennégy iparági elismerést besöprő Alcatel Idol 4 és 4S készülékek meglepetése, hogy a csomagolásnak kettős funkciója van. A nyilvánvaló védelmi szerep mellett a doboz egyben egy Google tanúsítvánnyal rendelkező VR szemüveg is. A VR szemüveg az Idol 4 és 4S okostelefonnal együtt nyújtja a virtuális valóság utánozhatatlan élményét. Az Android M operációs rendszerhez virtuális valóság tartalmakat is mellékelt a gyártó, melyek a VR Store menüpontban érhetők el.

Az Idol 4 és 4S júliustól középkategóriás áron (kártyafüggetlenül 90 ezer forintért) érhető el, a vállalat ezzel is a digitális kultúra hazai elterjedését akarja elősegíteni.


"Az Alcatel Idol 4 sorozat díjazott készülékei komoly technikai tudást és virtuális élményt nyújtanak. A kutatások azt mutatják, a virtuális valóság világviszonylatban egymilliárd dolláros piaccá nőtte ki magát, és egyre fontosabb szerepet tölt be a fiatalok médiafogyasztási szokásaiban" – fogalmazott Parádi Attila, az Alcatel regionális menedzsere.

A fiatalok szeretik a VR-t

A KutatóCentrum hazai felmérése szerint a Z generáció (16-25 évesek) azon tagjainak döntő többsége, akik már kipróbálták a virtuális valóságot, szívesen élnék át újra az élményt. A felmérésből kiderül, hogy a vizsgált korosztálynak közel ötödének (17 százalékának) van személyes tapasztalata a VR szemüveggel kapcsolatban. A fiatalok tudatában vannak, hogy mit jelent a virtuális valóság, hiszen a kutatásban megkérdezetteknek csupán 3 százaléka nem tudott arra a kérdésre válaszolni, hogy mit jelent számukra a VR. A Z generáció tagjainak többsége (54 százaléka) hasznosnak tartja az alternatív valóság megjelenítését lehetővé tevő eszközöket, a technikai újításokra nyitott férfiak és a technológiát már kipróbálók az átlagnál hasznosabbnak értékelik ezt a technológiát.

Boom bele!

Az Alcatel Idol 4 további újdonsága az oldalsó extra Boom gomb, mely intuitívan segít kihasználni a telefon kiemelkedő tulajdonságait. Attól függően, hogy zenét hallgatunk, fotózunk vagy játszunk, a Boom gomb megnyomásával állíthatunk a mély hangokon, sorozatfotót készíthetünk vagy növelhetjük a sebességet. Hívás közben megnyomva növeli a hangerőt. A Boom gomb igény szerint testre szabható, beállítható, hogy kedvenc alkalmazásunkat indítsa el.

A sztori

Az első virtuális sisak 1968-ban készült el, a Harvard Egyetemen építette meg Ivan Suttherland professzor diákjaival. Az úttörő technológiát a '90-es években katonai célokra és ipari fejlesztésekhez használták, a drága célszámítógép miatt használata csak kevesek kiváltsága lehetett. Az Alcatel Idol 4-hez hasonló okosmobilok hozták el a virtuális valóság forradalmát, hiszen miniatürizált formában minden lényeges komponens megvan bennük a virtuális valóság előállításához: a mozgást érzékelő szenzorok, a 3D-s grafikát előállító számítógép, a kijelző pedig az Idol 4-hez mellékelt szemüveggel válik alkalmassá a virtuális környezet megjelenítésére.