Technology

HOUG_2016
Forrás: HOUG
Fókuszban a piacformáló technológiák

Jubileumi konferencia

A HOUG idén a jubileumi, 20. alkalommal rendezte meg az év legnagyobb szakmai konferenciáját Siófokon. A három napos, összesen 450 résztvevővel megrendezett konferencián az adatbázis-technológiák újdonságaival és a hazai esttanulmányokon keresztül bemutatott előnyökkel, lehetőségekkel ismerkedhettek meg a felhasználók és partnerek egyaránt.

Az esemény fő napján, ápr. 5-én, kedden Magyar Gábor, a HOUG elnöke nyitotta meg a 20. jubileumi rendezvényt. Nyitóbeszédében visszatekintett az elmúlt húsz év főbb történéseire, majd egy díjjal külön megköszönte, és a szervezet egyik alapító tagjának – mai napig tiszteletbeli elnökségi tagjának – Pap Imrének több évtizedes munkáját az Oracle szakmai közösségének érdekében.

Reményi Csaba, az Oracle Hungary ügyvezető igazgatója beszédében a felhőmegoldások térnyerése kapcsán felhívta a figyelmet a régi és új megoldások szükségszerű együttélésére, amelyek az informatikusoktól többlettudást kíván, egyszersmind új lehetőségeket is nyit. Ahogy fogalmazott, az emberi történelem korai korszakaival párhuzamot vonva: „Amikor megjelent a fém, nem tűnt el a kő. Ugyanígy a felhő megoldások sem jelentik a házon belüli informatikai rendszerek végét, ezek a jövőben egymás mellett, hibrid felhő megoldások formájában fognak létezni, több időt és lehetőséget nyújtva az informatikai részlegeknek arra, hogy új, innovatív megoldásokon dolgozzanak.”

Az Oracle vállalatának innovációit évek óta a diszruptív technológiák határozzák meg, amelyekről a plenáris előadások keretén belül Monda Eszter, a Corvinus Egyetem tanársegédje tartott prezentációt. Ezek a forradalmi változást ígérő, az egész piacot átalakítani képes technológiák ereje nemcsak az üzleti életben jelenik meg, hanem a társadalom által igénybe vett szolgáltatásokban, hosszabb távon életvitelben és viselkedésben egyaránt, átformálva ezzel bizonyos esetekben a globális piaci erőviszonyokat. Monda Eszter néhány új területet – az önvezető autókat, a 3D nyomtatás, a viselhető eszközöket – példaként véve mutatta be a jövőkutatás módszereit.

Neil Sholay, Oracle EMEA
Neil Sholay, Oracle EMEA
Neil Sholay,
az Oracle EMEA Digital részlegének vezetője a digitális átállás kihívásairól és az informatikai szervezetekre gyakorolt hatásáról beszélt keynote-előadásában. Eszerint az IT többé nem az innováció forrása, hanem azt azt lehetővé tévő eszköz kell legyen. Az Oracle kutatásai szerint már ma az informatikai beszerzési döntések 38 százaléka nem az IT-részlegektől származik, és ez a szám a közeljövőben 50 százalék fölé fog nőni. A digitális projektekben az erőforrások közel felét pedig az ügyfélélmény javítására fordítják, ezen belül is kiemelt fontossága van az egyszerűsítésnek – mind az ügyfelek felé, mind pedig a mögöttes infrastruktúrák területén.