Technology

Fujitsu_Duncan Tait_580
Forrás: Fujitsu
Robusztus és gyors IT

Egyensúlyozni a digitális világban

Az a szervezet tekinthet bizakodóan a jövőbe, amely megtalálja az egyensúlyt az informatikai rendszerek modernizálása és a gyorsan változó üzleti igényeket kiszolgálni képes, felhő alapú rendszerek bevezetése között.

A felhő használata ma már nem jelent versenyelőnyt – viszont rögtön versenyhátrányban találja magát az a szervezet, amelyik nem aknázza ki a felhőszolgáltatásokat – hangzott el a Fujitsu szokásos évi felhasználó- és partnertalálkozóján Münchenben.

Ki nem találnánk, mire lehet jó a digitális, adatvezérelt technológia. Növelhető vele például a tehenek fertilitása – említett egy korántsem triviális példát Duncan Tait, a Fujitsu Európáért, a Közel-Keletért, Indiáért és Afrikáért felelő vezetője. A tehénre felcsatolt hordozható eszköz az állat lépéseinek jellegéből érzékeli, hogy mikor áll készen a fogantatásra. Ez alig néhány óra, de jó tudni a kezdetét, mert a vége felé megtermékenyítve a tehenet, nagyobb eséllyel születik tehénborjú. A Fujitsu által kialakított megoldás révén a tehenek szülési ciklusát 400-ról 350-ra tudták csökkenteni és 30 százalékkal tudták javítani a tehénborjak arányát az utódok között. Ja, és ha valaki kíváncsi lenne: egy tehén naponta 200 megabájt adatot termel.

Hasonló példák szép számmal hangzottak el a konferencián, ahol az egyik fő téma a gazdaság és a vállalkozások digitális átalakulása volt. Erről már mindenki beszél, de még kevesen vannak, akik érdemben tudják, hogyan is kellene végigvinni. Tait idézett egy Fujitsu-felmérést, amelyből kiderült, hogy a CIO-k közel háromnegyede tartja kockázatosnak saját cégének digitalizációs projektjeit, és csak 25 százalékuk tud magabiztosan tanácsot adni az üzleti területeknek, hogy milyen digitális technológiákat válasszanak. Ennek oka többek között, hogy nincsenek a cégen belül kellő képességek a digitális projektek megtervezéséhez és végrehajtásához, és nem találtak megbízható technológiai partnereket sem. További problémát okoz, hogy a digitalizáció által megkívánt új technológiákat nem tudják jól beilleszteni a meglévő infrastruktúrába.

Kétsebességes informatika
Az informatikai rendszereket két részre kell választani; ahogy a Fujitsu fogalmaz, kell a robusztus IT és a gyors IT. Előbbi a hagyományos rendszereket takarja, amely a CIO ellenőrzése alatt áll, amelyik nem változik gyorsan, és ahol elsődleges fontosságú a biztonság és a megbízható működés. A gyors IT-hoz tartozik mindaz, amit ma a digitális világgal kapcsolunk össze: a Big Data, a mobilitás, a felhő. Itt a gyorsaság, a rugalmasság a lényeg, a járatlan utak és technológiák kipróbálása. Nem baj, ha kudarcot vall a kísérlet, a lényeg az, hogy a kudarc (és a siker) is derüljön ki gyorsan.

 

Joseph Reger Fujitsu Fellow részletezi a gyors és robusztus IT egyidejű indokoltságát
Joseph Reger Fujitsu Fellow részletezi a gyors és robusztus IT egyidejű indokoltságát
 

A kétféle informatika rendelkezhet közös infrastrukturális alapokkal, de magasabb szinteken már minden bizonnyal más rendszerekre van szükség – mondta Joseph Reger, a Fujitsu EMEA-részlegének magyar származású főtechnológusa egy szűk körű sajtóbeszélgetésen. (Regert nemrégiben választották meg Fujitsu Fellow-vá; belőlük összesen tizenegy van a 160 ezer embert foglalkoztató vállalatnál.)

Olyan megoldásokra van szükség, amelyek mind a két oldal igényeit – egyfelől a biztonságot és állandóságot, másfelől a folyamatos innovációt – is ki tudják elégíteni és kellő egyensúlyt teremtenek a robusztus és a gyors IT között. Ilyen megoldásként aposztrofálja a Fujitsu a konferencián bejelentett MetaArc-ot is.

A különféle szoftverekből, felhőplatformokból és szolgáltatásokból álló, nyílt (külső felhőszolgáltatásokkal is bővíthető) halmaz összekapcsolja a két oldalt. Az így létrejövő hibrid IT-ben lehetővé válik egyrészt a hagyományos informatikai rendszerek modernizálása, másrészt az innovatív technológiák szabad alkalmazása, miközben a teljes infrastruktúra egységes menedzsment alatt marad.