Technology

pink_sweater
Forrás: Certiport

Vizsgaközpont a digitális írástudás mérésére

Több munkalehetőség van Európában, mint amennyire pályáznak, mert nem elég felkészültek a fiatalok, hiányosak az informatikai ismereteik. Ennek kiküszöböléséhez hozzásegíthetnek az informatikai kompetencia meglétét igazoló tanúsítványok.

„Egyre többen dolgoznak távmunkában, végzik feladataikat virtuálisan”, mondta Alessandro Macri, a Certiport, a Pearson VUE Business európai sales vezetője, egy szűk körű sajtóbeszélgetésen. – „Nekik a munkájukhoz biztos it-alapok kellenek, amit mérni is szükséges. Erre ad lehetőséget az IC3 (internet and computing core certification) és a MOS (Microsoft Office Specialist) vizsga. Azért is fontos az ilyen tanúsítvány megszerzése, mert hozzásegít ahhoz, hogy birtokosa ne essen ki a munka világából” – tette hozzá.

A Microsoft Office Specialist tanúsítvány megszerzéséért egy vagy több Office-komponensből vizsgáznak a jelentkezők, a választott szinttől függően. „Ennek a tesztnek a kitöltéséhez nagyobb tudásra van szükség, mint az ECDL esetében, MOS vizsgák az ECDL-hez képest magasabb szintű és specializáltabb minősítést adnak”,  mondta az európai sales vezető, majd folytatta: „A vizsgafeladatok keretében egy projekten kell végigmenni, azaz a készségszintű tudást mérjük. A vizsgák sikeres letételével a Microsoft által kiállított, a világon mindenhol elfogadott, nemzetközi bizonyítványt adunk.”

Hazánkban nyár elején voltak az első MOS-vizsgák a június végén megrendezett, fiatal Excel-gurut kereső verseny keretein belül, amelyre több mint száz fiatal jelentkezett. Közülük tíz középiskolás és egyetemista szerezte meg a MOS-képesítést, aminek keretén belül angol nyelvű, online Excel-tesztet kellett megoldaniuk. A legjobban teljesítő fiatal képviseli hazánkat Dallasban, az Microsoft Office Specialist világbajnokságon. A vizsgákra való felkészülést e-book, és próbatesztek segítik.

Első körben a hr-esek felé nyitnak, hogy a MOS-minősítést megszerzése egyfajta ösztönzést, előre lépést jelenthessen az alkalmazottaknak. Ezen kívül a munkába állók szűrésére tartja alkalmasnak a vizsga meglétét Simon Ferenc, a Training360 Microsoft-termékmenedzsere.

A tanúsítvány értéke
A tanúsítvány értéke


A Certiport 1997 óta van jelen a piacon, termékei 152 országban 27 nyelven érhetők el, s eddig több mint 20 millió vizsgát tettek le náluk. Az alapszinttől egészen a professzionalista szintig adnak tanúsítványokat (IC3, MOS, Autodesk Certified User, Adobe Certified Associate stb.). A Certiport IC3 bizonyítványt megszerzők alapszintű it-ismeretekről – a számítógép, az alapprogramok és az internet használatáról – adnak számot. Alessandro Macri szerint az IC3 vizsga megszerzése olcsóbb, globálisan elfogadott, és követelményrendszere minden országban azonos, szemben az ECDL-lel, ami országonként eltérő.